De Taj Mahal is in gevaar

taj_mahal.jpg

Bekend als India’s mooiste monument en 1 van de 7 wereldwonderen staat de Taj Mahal als een huis. Tenminste, als er snel iets wordt gedaan aan het door instorten bedreigde monument in de Noord-Indiase stad Agra. Een van de torens kan namelijk binnen nu en 5 jaar instorten, omdat het mausoleum bedreigd wordt door laag water.

De rivier Yamuna droogt langzaam maar zeker op, doordat bedrijven stroomopwaarts te veel gebruik maken van het water. De Taj Mahal is maar liefst 58 meter hoog en 56 meter breed en is gebouwd op een heel groot marmeren platform. Maar hoe stevig het er ook uitziet, het staat op houten balken die door het zakkende water krimpen en rotten. Zo is een van de torens in de afgelopen 3 decennia 3,5 centimeter scheef komen te staan.

Paleis van de kroon
De Taj Mahal is in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan. De naam stamt af uit het Perzisch en betekent ‘Paleis van de kroon’. Shah Jahan liet het bouwen voor zijn tweede echtgenote Mumtaz Mahal, die in haar kraambed overleed na het baren van hun veertiende kind, Gauhara Begum. Hij beloofde zijn vrouw een gebouw te laten bouwen dat de schoonheid van haar zou hebben. Na zijn eigen overlijden, is ook zijn lichaam daar bijgezet.

mogol_architectuur.jpg

Mogol-architectuur
De bouw van de Taj Mahal is gebaseerd op de Perzische- en Mogolarchitectuur.

Vroeger werden Mogol-gebouwen gebouwd met rode zandsteen, maar Shah Jahan koos voor wit marmer ingelegd met halfedelstenen.

Hoewel de geschiedenis is ingegaan dat de Taj Mahal voortkomt uit de Perzische- en Mogolarchitectuur, beweren verschillende onderzoekers dat het niet is wat het lijkt en er eerst een hindoetempel stond met de naam ‘Tejo Mahalaya’. Lees hier meer over deze discussie.

Lees hier meer over dit Indiase wereldwonder

Delen via:
comments powered by Disqus