Feest van de nacht, verhalen over Divali

Feest van de nacht, verhalen over Divali

Naar hoofdpagina themaspecial Divali

Divali is het feest van het licht
Divali of Dipavali (rij van lichtjes) is een van de belangrijkste Hindoefeesten in India. De viering van Divali strekt zich uit over een periode van drie dagen, dat begint op de 13de dag van de donkere helft van de Hindoe maand Asvina tot nieuwe maan van de maand Kartika. Het feest wordt meestal gevierd op nieuwe maan van de maand Kartika (de corresponderende Gregoriaanse data vallen op eind oktober). Divali wordt vooral verwelkomt door winkeliers en handelaren. Voor hun begint dan het nieuwe financiële jaar.

Divali is een feest van de nacht
De Divali-nacht is de donkerste nacht in die maand. De duisternis wordt verdreven door kleine aarden olielampjes die opgesteld staan in de huizen, gebouwen en tempels.

Duisternis staat voor onwetendheid, dubbelzinnigheid , leugen, angst en immoreel gedrag. Het aansteken van de lamp (diya) symboliseert het verdrijven van onnozelheid, tweeslachtigheid en angst. Mensen kunnen de waarheid zien in het licht. Dit is één van de basisideeën van het Hindoeïsme die in Divali naar voren treedt.

Verhalen en gebeurtenissen die worden verbonden met Divali
– God Vishnu neemt de gestalte aan van een dwerg. Hij herovert de drie werelden – de lucht, de aarde en de onderwereld- op de machtige demonen koning Bali en geeft deze vervolgens terug aan de goden.
– Shri Rama, troonopvolger van het koninkrijk Ayodhya, keert terug naar 14 jaar ballingschap en wordt tot koning gekroond.
– Mahavira, een beroemde pelgrim, ervoer zijn spirituele bevrijding op deze dag.
– Koning Vikramaditya startte een nieuwe kalender, die vikrama samvata wordt genoemd.
– Swami Dayanand Saraswatie, één van de oprichters van de Arya Samaj en sociaal hervormer verliet zijn lichaam op deze dag.

Divali wordt ook geassocieerd met de winteroogst (winterrijst, mais, gierst en suikerriet). De favoriete gerechten bij Divali zijn Kheel (gepofte rijst), Khilaune (speelgoed gemaakt van suikergoed)en zoete drankjes. De vreugde wordt uitgedrukt door het afsteken van vuurwerk.

Divali heeft drie boodschappen
De eerste is dat properheid en hygiëne zeer belangrijk zijn. Na de vier maanden van de moesson, heeft de omgeving een grondige schoonmaak beurt nodig. Daarom zien Hindoes het als een morele plicht om de dag voor Divali hun huizen, winkels, wegen en leefomgeving grondig te reinigen. Deze verplichting wordt gesymboliseerd door het vieren van Narak chaudas, wat betekent de veertiende dag van het verdrijven van het kwaad. Dit feest wordt de dag voor Divali gevierd.

De tweede boodschap van Divali is dat wij in staat zijn om de meest ellendige situatie te kunnen veranderen door gebruik te maken van ons intellect.

De derde boodschap is dat kennis waardevol is en de moeite waard om na te streven. Het aansteken van de diya tijdens Divali symboliseert dit idee.

Mw. Indu Shrivastava
OHM-Vani 1996

foto: Nikkul

Delen via:
comments powered by Disqus