Draupadi Trust: women empowerment

Draupadi Trust: women empowerment

Sinds jaar en dag heeft de vrouw voor zichzelf moeten opkomen in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Tegenwoordig spreken we van vrouwenemancipatie, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo’n nieuw fenomeen. De vrouw die centraal staat in de Mahabharata, Draupadi, is een voorbeeld voor velen als het gaat om vrouwenemancipatie. Zo ook voor de naar haar vernoemde non-profitorganisatie Draupadi Trust. Hun visie is dan ook: “Make every individual an asset to oneself and hence to family & society”.

Draupadi Trust
De ervaring van Draupadi Trust leert dat de empowerment van vrouwen niet alleen de vrouwen zelf, maar hele families kan helpen. De organisatie, waarbij bewustzijn centraal staat, werkt vanuit de geboorteplaats van Draupadi Kampilya, naast andere gebieden in India. Als het gaat om het vinden van een baan voor jonge vrouwen, is het project zo succesvol geworden, dat ze ook in Rajasthan zijn gestart. De projecten die zijn gestart tonen aan dat er aandacht nodig is op het gebied van bevordering van bewustzijn over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en beroepsonderwijs. De combinatie van traditionele normen en waarden met de moderne, zoals Draupadi Trust voor ogen heeft, moet het leven van deze vrouwen zowel economisch, sociaal en spiritueel verrijken.

Draupadi
Draupadi, echtgenote van de vijf Pandava broers, is een belangrijke vrouw in de Mahabharata. De Mahabharata is een van de meest bekende en veelbevattende epen uit India, waarbij het gaat om een langdurige machtsstrijd tussen de Kaurava’s en de Pandava’s. Meer weten over Draupadi? Bekijk de OHM uitzendingen De vrouw in de context van de Mahabharata deel 1 deel 2.

Women empowerment in India
De organisatie vindt empowerment bij vrouwen zeer belangrijk en wil ervoor zorgen dat zij met volle overtuiging een rol kunnen spelen in de opbouw van India via sociaal-economische en politieke deelname. Ondanks dat bijna 50 procent van de Indiase bevolking uit vrouwen bestaat, zijn ze in de meeste gevallen ondergewaardeerd op de werkvloer en niet ingezet naar de eigenlijke kwaliteiten die ze bezitten. Daar waar de vrouwen goed opgeleid zijn, is het toch lastig om een goede baan te vinden en weten meestal ook niet waar ze die zoeken moeten, vanwege de beperkte toegankelijkheid voor vrouwen. Om dit te doorbreken is de medewerking van de mannen die een grote rol in hun leven spelen een vereiste.

Projecten
De organisatie heeft vele projecten ter bevordering van ondernemerschap op haar naam staan. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops over voedselproducten, en een tweedaags ontwikkelingsprogramma voor ondernemers omtrent vaardigheden en talenten onder de vrouwen van Kampilya. Hiernaast heeft de organisatie ook veel lopende projecten voor de jeugd en staat ze voor het behouden van de positieve aspecten van de Indiase erfenis.

Steunen?
Je kan de organisatie op verschillende manieren steunen. Klik hier om te zien hoe. Daarnaast kan je kans maken op greetingcards die gemaakt zijn door vrouwen die gestimuleerd worden door Draupadi Trust. Mail naar kavita@ohmnet.nl als je kans wilt maken hierop, want op is op!

Delen via:
comments powered by Disqus