Indiase kinderboeken, die zie je niet vaak in Nederland. Uitgeverij Fairbooks is de eerste die Fair Trade Indiase kinderboeken uitgeeft. Sinds kort zijn Nederlandstalige uitgaven verkrijgbaar, welke educatieve projecten en alfabetiseringscampagnes in India en Nederland ondersteunen. Zo zijn deze boekjes ontwikkelt ter ondersteuning van kunsteducatie, intercultureel onderwijs en lessen wereldoriëntatie. Begin 2012 zullen ook Engelstalige en Hindi uitgaven verkrijgbaar zijn.
Kinderboeken
De uitgaven bestaan uit lees- en tekenboekjes die geschreven zijn door zowel Nederlandse als Indiase auteurs. Het Wilde Beesten Boek, Dipti tekent op de Muur,Snoep voor je Ogen, Sohan’s Dorp en Lipika Leert Spellen zijn de vijf boeken waar het om gaat. De laatste twee boeken komen begin 2012 uit. In deze boeken kunnen Indiase kinderen zichzelf en hun eigen wereld herkennen. In navolging van de boeken wordt er op (hindoe)basisscholen in Nederland aandacht besteed aan workshops en lezingen met thema’s zoals Indiase traditionele kunst, het leven van kinderen op het Indiase platteland, onderwijs in India, fairtrade of milieueducatie. “Hoewel deze boeken gaan over Indiase kinderen, zijn de Surinaams Hindoestaanse kinderen ook heel positief erover. Ze vinden vooral de plaatjes heel erg leuk”, aldus Janet Tiwary van Fairbooks. Maar niet alleen in Nederland kunnen de kinderen ervan genieten. Er zijn ook boeken gedoneerd aan het Boekids project in Suriname.
Ontwikkelingshandel
Indiase kunstenaars uit kansarme bevolkingsgroepen krijgen via Fairbooks de kans om op een eerlijke manier geld te verdienen. “Mijn man, Manoj Tiwary, is socioloog en werkte met vrouwengroepen uit het plaatsje Madhubani in India. Hier kwam hij vrouwen tegen die veel van dit soort kunst maakten. Doordat zoveel vrouwen dat deden, stortte de markt in elkaar en verdiende ze er weinig aan. Wij proberen met Fairbooks een nieuwe, eerlijke markt op te starten.” De uitgeverij draagt namelijk bij aan duurzame werkgelegenheid, waarbij eerlijke prijzen en duurzame handelsrelaties voorop staan. Daarnaast wordt er jaarlijks 10 procent van de omzet aan stichting Fair Art, het platform voor traditionele Indiase kunstenaars, gedoneerd en worden alle uitgaven gedrukt op FSC papier door milieu-gecertificeerde drukkers.
Fair Art
Het platform voor traditionele Indiase kunstenaars, heeft als doel het beroeps- en inkomensperspectief van kansarme Indiase kunstenaars te verbeteren door technische ondersteuning en productinnovatie. Het is een platform om meer bekendheid te verkrijgen en traditionele Indiase kunst onder de aandacht te brengen door lezingen, tentoonstellingen en workshops voor scholen, musea en andere geïnteresseerden. Daarnaast zullen eind 2011 scholingsprogramma’s beginnen met illustratieprojecten en beurzen om ervoor te zorgen dat jonge kunstenaars hun talent verder kunnen ontwikkelen.
Kijk voor meer informatie op www.fairbooks.info
OHM mag een aantal exemplaren van de boeken weggeven. Mail naarredactie@ohmnet.nl als je er graag 1 zou willen hebben, want op is op.