Ganesh Chaturthi

Image4

Ganesh Chaturthi

 Ganesh Chaturthi is een Hindoeïstische feestdag ter ere van Ganesha, de olifanthoofdige zoon van Shiva en Parvati, die op veel plaatsen aanbeden wordt als god van de wijsheid, welvaart en goed geluk.

In sommige streken van India is dit feest zeer populair; in de deelstaat Maharastra bijvoorbeeld duurt het negen dagen. Ganesha of Ganesh is de god met het olifantenhoofd. Hij neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.

Het feest wordt gevierd tijdens de maand Bhaadrapada, en vangt aan op de shukla chaturthi, oftewel de vierde dag van de wassende maan. Het feest wordt geacht tien dagen te duren, tot Anant Chaturdashi, de veertiende dag van de wassende maan.

Op de eerste dag van de viering wordt er door de aanbidders eerst ter purificatie een bad genomen, en koopt men vervolgens een beeld van Ganesha. De beelden, voorheen meestal van klei gemaakt vindt men in alle soorten en maten, van enkele centimeters tot metershoog. Dit neemt men dan in een processie mee naar huis, alwaar het beeld op een altaar wordt neergezet en versierd. Het beeld laat men voor de duur van het feest staan, en wordt ’s ochtends en ’s avonds aanbeden en voorzien van offergaven (vooral laddu en andere zoetigheid). Op de laatste dag van het feest wordt het beeld weer meegenomen, en in het water van de dichtstbijzijnde rivier, meer of zee gegooid, en bij ontstentenis daarvan in een emmer water opgelost.

Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis.

Al toen Ganesh nog zeer jong was, wou hij met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Om die reden en omdat Shiva in een oorlog tegen demonen was verwikkeld, had Shiva de kans niet om zijn zoon goed te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keert Shiva terug naar Parvati (zijn vrouw) en Ganesh (zijn zoon). Als hij thuiskomt ziet hij een indringer, en na een strijd onthoofd hij de indringer. Maar het was al te laat toen hij zag dat die indringer eigenlijk zijn eigen zoon was, die hij op het eerste zicht niet had herkend omdat hij hem nog maar zo weinig had gezien. Shiva beval zijn dienaren om op zoek te gaan naar het eerste het beste dier dat men kon vinden en ze keerden terug met de kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis zou ingaan als de god met de olifantenkop.

Ganesh wordt meestal afgebeeld met een dikke, blote buik, een roos-oranje huid, een muis aan zijn voeten en natuurlijk een olifantenkop. De muis (die opvallend klein is) is zijn persoonlijk vervoersmiddel. Soms heeft hij tussen zijn ogen (boven zijn slurf) een symbool dat op een “3” gelijkt, het symbool voor Aum: de klank (vibratie) waaruit het heelal is ontstaan.

4 Sukla Bhadrapada. De helft van de wassende maan heet sukla pasja. Bhadrapada is de zesde maand. Ganesh Chaturthi wordt dus gevierd op de vierde dag van de wassende maan van de zesde maand.

 

Delen via:
comments powered by Disqus