Groeten – Namaste

Groeten – Namaste

Namaste is een van India’s oudste en meest bekende begroeting. Het is een Sanskrietwoord en komt uit de Veda’s. Het betekent: “Vanuit het diepste van mijn ziel (Atma), richt ik mij met alle eerbied en respect naar de ziel (Atma) in u”.

Het gaat hier om de ziel en is dus niet gerelateerd aan huidskleur, afkomst, land, leeftijd of geslacht. Je kan iedereen met de Namaste-groet begroeten. Hierbij hoort ook een beweging: je vouwt de handen bij elkaar en buigt je hoofd licht. hierdoor laat je zien dat je als persoon in balans bent en een ander respecteert.

Een andere manier van groeten is Pailaggi. Het woord Pailaggi verwijst naar “het aanraken van de voeten”. Pailaggi wordt vaak gezegd tegen mensen die ouder en wijzer zijn dan jijzelf. Soms worden de voeten ook aangeraakt. Hiermee laat je zien dat je respect voor hebt voor de persoon.

Een andere manier van groeten is door de naam van God te gebruiken. Deze groet is eigenlijk een uiting van lof aan God. Door de naam van God te noemen richt je ook je gedachten op God. Het is manier van je toewijding tonen aan God.

Bekijk voor meer informatie over de verschillende manieren van groeten de aflevering van Hindu Basics

Delen via:
comments powered by Disqus