Hanoeman Jayanti

Hanoeman Jayanti

Op deze dag vieren hindoes wereldwijd de geboortedag van Hanuman (spreek uit als Hanoeman) Ji, de trouwe en toegewijde dienaar van God Shree Ram Ji (incarnatie van God Vishnu). Op Zijn geboortedag worden er verschillende rituelen uitgevoerd waaronder gebedsdiensten (pooja’s) in tempels, maar ook bij gelovigen thuis. Tijdens de gebedsdiensten wordt onder andere de Hanoeman Chalisa – het loflied aan Hanoeman Ji – gezongen of gereciteerd. Rode bloemen, laddoo’s (zoetigheid) en sindoor (rode poeder) mogen dan ook niet ontbreken, want tijdens de pooja’s worden deze namelijk aan Hanoeman Ji geofferd.

Hanoeman Ji heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de epos Ramayan, Hij is de zoon van Kesari en Anjana, de grootste vriend van Bali en Sugriva de zonen van de machtige apenkoning Rikshaviraja en bhakt (toegewijde/dienaar) van Shree Ram Ji. In de Ramayan heeft Hanoeman Ji samen met Shree Ram Ji gestreden tegen de demonenkoning Ravan. Deze strijd had alles te maken met de onderdrukking van de Rishi’s en Yogi’s en de ontvoering van Sita Mata, de vrouw van Shree Ram Ji.

De trouwe dienaar van Shree Ram Ji wordt door zijn devoten aangeroepen als de beschermer tegen het kwaad, Hij die de drie werelden laat sidderen wanneer Zijn kreet weerklinkt. Hanoeman Ji oftewel Rudra Avatar is een incarnatie van Shiv Ji die boze gedachten verdrijft en het goede vergezelt.

Pavantnai sankat haran, Mangal murti roop.
Ram Lakhan Sita sahit, Hrdaye basahu sur bhoop.t

 

Bekijk hier een uitzending over Hanuman Jayanti.

 Zie ook: Hanuman, levensgids voor de devotie en empowerment

 

 

Delen via:
comments powered by Disqus