Hindoeïsme in het kort

Hindoeïsme in het kort

Hindoeïsme is een verzamelnaam voor levensbeschouwingen, filosofieën, godsdienste en tradities van mensen die voor hun zelfrealisatie een manier van leven kiezen. Dit alles is gebaseerd op de leer van de Veda’s. Het Hindoeïsme is één van de oudste levende wereldreligies en die in de loop van tientallen eeuwen is ontstaan.

Het is anders dan andere wereldreligies, het kent namelijk geen stichter. Grote denkers en zieners hebben hier een bij­drage aan geleverd. Ook kent het Hindoeïsme niet één maar meerdere heilige boeken. Verder heeft Hindoeïsme geen vaste vorm, maar neemt telkens de vorm aan, die Hindoes er aangeven. Het past zich aan, aan tijd en plaats en omstandigheid.

Op dit moment wonen de meeste Hindoes in India. Daar is het Hindoeïsme zo’n 4000 jaar geleden begonnen.

Het hoogste doel in het Hindoeïsme is de ver­lossing uit de kringloop van leven en dood te komen waar bij zelfrealisatie erg belangrijk is.
Deze bevrijding heet moksha of mukti.

Verder lezen:

Inleiding tot het Hindoeïsme (2005)
In dit boek wordt alle basisinformatie over het Hindoeïsme op een rijtje te zetten. Echt een tip als je meer wilt lezen over het Hindoeïsme in Nederland! Lees het hier in een handig PDF-bestand!

 

Delen via:
comments powered by Disqus