Hindoestaans echtpaar in Nickerie 70 jaar getrouwd

Hindoestaans echtpaar in Nickerie 70 jaar getrouwd

Het komt niet meer zo vaak voor, maar onlangs zijn de 92-jarige meneer Harry Chaitoe Punwasi en de 88-jarige mevrouw Jadei Punwasi-Jhingoerisingh uit Nickerie (Suriname) maar liefst 70 jaar gehuwd. Dit wordt ookwel platina genoemd.

Het 70 jaar samen zijn van het echtpaar mocht niet onopgemerkt voorbij gaan, daarom hield de familie een kerkdienst voor hen. Meneer en mevrouw Punwasi hebben maar liefst 8 kinderen, 23 kleinkinderen en 6 overkleinkinderen.

Districtcommissaris Roline Samsoedin was er ook bij en overhandigde namens de regering een gift. Maar ook politicus Rabin Parmessar was er namens De Nationale Assemblee. Hij feliciteerde het echtpaar met hun bijdrage aan de opbouw van Suriname.

Relatie/huwelijk in stand houden
Volgens onderzoek van de Vrije Univesiteit Amsterdam naar de factoren van een tevreden huwelijk blijkt dat de drie belangrijkste pijlers voor een goeie relatie vetrouwen, zelfbeheersing en waardering zijn. Voor dit onderzoek zijn 200 stellen tussen 2006 en 2011 ondervraagt naar de kwaliteit van hun relatie. Ander onderzoek naar vergevingsgezindheid, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, laat zien dat de reden waarom de ene relatie niet sneuvelt en de andere wel ligt bij het hebben van de wil de relatie in stand te houden, in de goeie en slechte tijden.

Hindoeïsme en huwelijk
Binnen het hindoeïsme is het huwelijk een van de belangrijkste fases in het leven. Volgens het hindoeïsme geeft het huwelijk zin aan het leven op materieel, sociaal, spiritueel en emotioneel vlak en betekent veel meer dan romantiek alleen. Het doel is dan ook om elkaars groei en evolutie te bevorderen, onvoorwaardelijke liefde voor elkaar en het waarmaken van hogere doelen. Deze hogere doelen staan bekend als Purusharta’s en maken dat het huwelijk een heilig sacrament is voor een hindoe.

Geschreven op 20-2-2012 

Delen via:
comments powered by Disqus