Holi is voor iedereen

Holi is voor iedereen

Op donderdag 8 maart vieren hindoes wereldwijd het Holi-feest. Dit is volgens de hindoe-kalender het lentefeest en wordt ook wel gezien als het begin van een nieuw jaar.

Niet slechts hindoes vieren dit feest, want iedereen is welkom om dit feest samen te vieren. Tijdens deze viering poedert iedereen elkaar in met verschillende kleuren en/of wordt er gekleurd water en parfum op elkaar gespoten. Hiermee benadrukt Holi het gelijkwaardigheidsbeginsel. Tijdens dit spel van spontaniteit en blijdschap, waarbij er ook wordt gedanst en gezongen, is er geen sprake van onderscheid tussen de verschillende soorten mensen en is iedereen een. Gekeken naar de hindoekalender valt Holi ieder jaar op een andere datum in februari of maart.

Ware gevoelens?
Volgens oude inwoners van Suriname, die het Holi-feest uitbundig hebben gevierd, is dit het moment bij uitstek om je ware gevoelens te tonen. Als je iemand leuk vindt of je een andere geaardheid hebt dan men denkt, is het makkelijker om daar voor uit te komen, omdat de verschillen niet zichtbaar zijn door de vele kleuren, geuren en vrolijke mensen.

Feest!
In Suriname en India is Holi een nationale feestdag en wordt het op verschillende plekken grootst gevierd. Hoewel het niet overal een nationale feestdag is, wordt de viering in andere landen zeker niet overgeslagen. Bekijk hieronder filmpjes van verschillende Holi-vieringen over de hele wereld.

Meer weten over het Holi-feest? Kijk dan op onze Holi webspecial

Den Haag, Nederland:

Paramaribo, Suriname:

Jodhpur, India:

Utah, Amerika:

Delen via:
comments powered by Disqus