Indiase diaspora: herbeplanting Pravasi Vriksham

Indiase diaspora: herbeplanting Pravasi Vriksham

In Den Haag vond onlangs een ceremoniële herbeplanting plaats van een hele speciale boom, de Pravasi Vriksham ofwel diaspora boom. Het is namelijk een personificatie van de Indiase diaspora in Nederland. Non-profitorganisatie, genaamd Pravasi Vriksham, wil hiermee kenbaar maken te beseffen dat de originele wortels in India en Suriname liggen en dat ze nu geworteld zijn in Nederland.

Herbeplanting: Waarom?
Op 5 juni 1993 wordt de boom geplant op de huidige halte Hobbemaplein in Den Haag. Daar waar ook tramlijn 6 langsgaat. Deze ongeschikte plek zorgde ervoor dat zij slecht groeide en niet goed tot haar recht kwam. De leden van Pravasi Vriksham kwamen tot de conclusie dat dit niet langer zo kon en verzochten de Burgervader van de gemeente Den Haag om een volwaardige plek, waar de boom echt tot haar recht kan komen, namelijk de middenberm van het Hobbemaplein. Op de plek waar ook het beeld van de Mahatma en het immigratie monument staat.

Betekenis
Stephen Pikaar, pandit en woordvoerder van Pravasi Vriksham, vertelt dat het zeer belangrijk is om zo’n boom te hebben. “De boom is een tastbaar en levend symbool. Door haar te onderhouden, te voeden en te eren blijven we bewust van onze roots. Ook zie je in een boom, de stamboom…onze stamboom uit de diaspora.” De wortels (erkenning) geven aan dat ‘onze roots’ uit India komen. De stam (herkenning) wordt zichtbaar in de vorm van cultuur, eten, religie, muziek, normen en waarden. De takken en bladeren (verkenning) geven aan dat ondanks we op een andere plek dan onze roots zitten, we ons verkennen over de hele wereld, maar wel dezelfde bladeren hebben. “Zoals bijvoorbeeld in Suriname het Baba en Mai momument, geeft deze boom dus ook de Indiase diaspora aan, ofwel Pravasi.”

Gevoel
De herbeplanting vond plaats met een speciale ceremonie waarbij de boom werd ingezegend. Eerst op de spirituele manier, waarna het nog een keer werd ingezegend door Pikaar. “Dit riep een gevoel van innerlijk bewustzijn en trots op. Trots op de saamhorigheid die de hele dag aanwezig was, op de cultuur, hindoestaan zijn en op onze geschiedenis van de diaspora. De boom geeft aan dat we er zijn, we zijn zichtbaar.”

Het programma van de herbeplanting stond in het teken van de Dag van de Geweldloosheid. “Het Gandhinisme in al haar facetten wordt ook belichaamd in het in standhouden van de Indiase diaspora, niet alleen geweldloosheid naar mensen, maar ook naar andere levende wezens.”

De boom is nadrukkelijk aanwezig, de wortels zitten diep in de grond en takken hoog in de lucht. Ondanks nadrukkelijk aanwezig te zijn, doet de boom geen vlieg kwaad. Volgens Pikaar is het zo dat als we hiervan bewust zijn, de boom ons herinnert aan onze normen en waarden, waarin we dus anderen geen pijn moeten doen, maar er juist moeten zijn voor een ander.

“Een hoge boom vangt veel wind, maar met goede gezonde wortels, is dit geen probleem. Wij hindoestanen zijn goed ‘genesteld/geworteld’ in de Nederlandse maatschappij.”

Geschreven op 18/10/2011

Delen via:
comments powered by Disqus