Divali, de kracht van de vrouw

Divali, de kracht van de vrouw

Naar hoofdpagina themaspecial Divali

Tijdens Divali wordt ook de vrouw geëerd. De vrouw ontsteekt de diya’s (aarden lampjes) en doet meestal de bijbehorende gebeds- en offerdienst. Bij z’on Hindoefeestdag komt de positie van de vrouw binnen het Hindoeïsme naar voren. Maar, wat houdt deze positie van de vrouw eigenlijk in? En waar is de kracht van de vrouw binnen het Hindoeïsme te vinden? Een fictieve dialoog tussen twee mannen…

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer van 2001 zitten Ashwin en Suraj, twee goede vrienden in een café en praten over allerlei belangrijke en minder belangrijke zaken. Vooral Suraj is nogal spiritueel aangelegd. Ze filosoferen ook vaker met elkaar over het leven….. Vandaag staat centraal…. de vrouw.

“Hé Suraj, hoe staat het leven man?” “Goed man Ashwin, hoe is het met jou?” “Het gaat zijn gangetje, ik heb het erg druk gehad de afgelopen week. Op het werk zijn we bezig met een nieuw project. En dat is erg zwaar. Zeker nu er een nieuwe projectcoördinatrice is. Een vrouw. Ze weet het altijd beter dan ik, maar ik denk dat ze er helemaal niets van bakt. Het is erg vermoeiend om zo te werken. Als ik dan thuis kom, zit Shanti mij al op te wachten met haar geklaag. Dat ze het zwaar heeft met haar parttime baantje en met het huishouden. Alsof dat nou zo zwaar is. Vrouwen, ze zeggen het niet voor niets, vrouwen zijn het zwakke geslacht.”

“Ashwin jongen, dat vind ik persoonlijk nou een hele domme uitspraak van jou. Hoe kom jij nou aan zo’n beeld over vrouwen? Ik begrijp hier helemaal niets van. Hier kan ik me zo aan storen. Vrouwen zijn helemaal niet het zwakke geslacht. Wat zit jij nou te klagen over vrouwen? De kracht van de vrouw moet je nooit onderschatten. Zal ik jou eens wat vertellen. Ik vind de vrouw veel sterker dan de man. Ik praat dan over geestelijke kracht. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren op emotioneel gebied en jij ‘ligt al in puin’. Bij vrouwen is dat anders. Je kent al die verhalen toch wel, over de achtergestelde en soms zelfs onderdrukte positie van de vrouw? Als een man dit soort pijn zou moeten lijden, dan weet ik niet hoe die het er vanaf zou brengen. Ik heb het pas nog zelf gezien in mijn omgeving.

Dat vrouwen weleens heel veel pijn en verdriet wordt aangedaan. Ze zijn er dan ook terecht een tijd kapot van. Maar de wijze waarop zij zich staande weten te houden en weten te herstellen van de pijn. Dat zou ik echt niet gekund hebben op die manier. Daar ben ik eerlijk in. Daar heb ik diepe bewondering en respect voor. En laten we eerlijk zijn. Zou jij in staat zijn even goed en intens voor je kinderen te zorgen als je vrouw?

Nee, ik denk het niet. Natuurlijk zou je het ook goed doen. Ik weet wel dat jij je best zou doen. Maar de wijze waarop een moeder dat kan, dat is gewoon meesterlijk. Zij gebruikt er haar gevoel bij en weet op de een of andere manier altijd precies wat ze moet doen. Heb je laatst dat verhaal niet gehoord van die moeder die om haar baby te redden, zichzelf in haar arm sneed om haar baby haar eigen bloed te laten drinken. Zo heeft ze haar baby gered. Toen ik dat verhaal hoorde was ik er erg ontroerd door. Hoe ver een moeder niet kan gaan voor het leven van haar kind. Zo zou ik je nog uren lang voorbeelden kunnen geven.” “Ja, oké, je hebt daar wel gelijk in Suraj.” “Zal ik je nog meer over de vrouw vertellen?

Vanuit het Hindoeïsme wordt de vrouw heel erg gewaardeerd. Mijn vader vertelde mij dat in de Manusmriti (belangrijk Hindoegeschrift) geschreven staat dat God zich verheugt wanneer de vrouw respectvol behandeld wordt. Daar zijn zo vele voorbeelden van vanuit het Hindoeïsme. Zo wordt bij een van de belangrijkste gebeden, Twa mewa mata, cha pita twamewa (vert.: Gij zijt moeder, Gij zijt vader)… eerst de vrouw en daarna de man in het Goddelijke aspect aanbeden.

Bij de diverse Goddelijke manifestaties wordt eerst de vrouw dan de man genoemd. Kijk maar naar Sita-Ram, Radha-Krishna en Lakshmi-Narayan. Bij het Hindoehuwelijk loopt eerst de vrouw voorop als het paar in de huwelijkstempel de gelofte aflegt. Hoeveel voorbeelden wil je nog meer horen.

Bij het Divalifeest, een van de belangrijkste Hindoehoogtijdagen, staat de vrouw centraal. Moeder Lakshmi is het grote voorbeeld voor de wereld voor geluk, voorspoed en rijkdom. Zij is een inspiratie voor alle vrouwen. Dus, beste Ashwin, onderschat de kracht van de vrouw niet. Zonder de vrouw was de wereld de wereld niet geweest. Zonder de vrouw was het leven het leven niet geweest.”

Dhiren Gangaram Panday
Uit: OHM-Vani 2001

foto: Jay Khemani

Delen via:
comments powered by Disqus