Maha Shivratri

Maha Shivratri

Shiv Ji is de derde god van de Hindoe drie-eenheid (Trimurti). De drie-eenheid (Trimurti) bestaat uit Brahma, Vishnu en Mahesh (Shiva).

Shiva heeft meerdere namen en is ook bekend als, Rudra, Shankar, Mahesh, Mahadev of Bholenath en wordt in verschillende varianten afgebeeld. Hij draagt de Maan op zijn hoofd, de heilige rivier Ganges in zijn knot en heeft een Trisul (Drietand) vast.

Vrijwel iedereen kent de achtergrond van de rivier Ganges die in de knot van Shiva gebonden is. Echter is een veel voorkomende vraag, wat de reden is dat Shiv Ji de Maan op zijn hoofd draagt?

In de razend populaire serie Devon ke Dev Mahadev zien we, dat Chandra (God van de Maan) wordt vervloekt door zijn schoonvader Prajapati Daksha (zoon van Brahma Dev). Chandra kon namelijk niet zijn huwelijksverplichtingen nakomen. Hij heeft zijn vrouw namelijk niet de plek en liefde gegeven die een gehuwde vrouw verdiend. Dit was reden genoeg voor Prajapati Daksha om Chandra te vervloeken met de dood. De Rishi’s (volgelingen van Shiv Ji) hebben er alles aan gedaan om dit ongedaan te maken, waarop zij door middel van de Maha Mrityu mantra (heilige tekst) en met behulp van Shiva, Chandra gedeeltelijk van zijn vervloeking hebben ontdaan. Om ervoor te zorgen dat de vervloeking niet de kracht zou hebben om door te zetten, heeft Shiv Ji, Chandra een plek om zijn hoofd gegeven. Deze bijzondere gebeurtenis heeft plaatsgevonden op de 14de dag van de maand Phaguna, waarop Vishnu deze dag als Maha Shivratri heeft uitgeroepen.

Volgens de hindoeïstische mythologie is Maha Shivratri, Shiva’s favoriete dag. Toegewijden voeren op deze dag urenlange geestelijke meditatie uit. In de vroege ochtend bezoeken de toegewijden tempels en offeren melk, water, bloemen en bladeren (bel ke patta) op de Shivling. De Shivling is een symbool voor de verering van Shiva

Het dragen van een kralensnoer (Rudraksha mala) en/of Heilige as (Vibhuti) op het voorhoofd symboliseert een heilig ritueel op deze religieuze dag.

Karpuura-Gauram Karunna-Avataaram
Sansaara-Saaram Bhujagea-Indra-Haaram
Sadaa-Vasantam Hrdaya-Aravinde
Bhavam Bhavaanii-Sahitam Namaami

Delen via:
comments powered by Disqus