Navratri: “Een onbeschrijfelijk gevoel”

Navratri: “Een onbeschrijfelijk gevoel”

Op 23 maart begint voor vele hindoes over de hele wereld Navratri. Negen nachten is ook wel de vrije vertaling van Navratri. In deze periode wordt de Godin Durga vereerd.

Deze negendaagse verering van de Goding Durga vindt twee keer per jaar plaats. Namelijk in maart/april en september/oktober. Dit is niet zomaar, want dit zijn de enige periodes dat het in 12 maanden van koud naar warm en omgekeerd gaat. Dit wordt aangeduid als Sardritu.

Durga Mata
Tijdens deze periodes worden de negen incarnaties van de Godin Durga ofwel Durga Mata vereerd. Deze negen gedaantes zijn voortgekomen toen zij in oorlog (Yudh) was met een groep demonen (Raksash). Deze verschijningen hebben ieder een andere naam. Zij heten:

1. Sailaputri
2. Brahmacharini
3. Chandraghanta
4. Kushmanhda
5. Skandamata
6. Katyani
7. Kalratri
8. Mahagauri
9. Siddhidaatrie

Tijdens deze negendaagse periode moet alles rein zijn. Daaronder valt niet alleen het zuiveren van negatieve gedachtes, maar er wordt ook gevast door vegetarisch/zoutloos te eten, men onthoudt zich o.a. ook van genotsmiddelen en geslachtsgemeenschap.

Oprecht en onbeschrijfelijk
Mevrouw T. Nannan (60) werd vorig jaar september op de eerste dag van Navratri 60 jaar. Ze doet al heel wat jaren trouw mee met Navratri, maar heeft vorig jaar voor het eerst een Durga Puja van drie uren op haar verjaardag gedaan. “Het gevoel is nauwelijks te beschrijven, zo voldaan was ik met deze puja.” Hoewel mervouw Nannan niet is opgegroeid met Navratri, is ze zich in Nederland steeds meer erin gaan verdiepen bij de plaatselijke mandir. Helaas is die plaatselijke mandir er niet meer. Ze vindt dit een gemis, omdat vooral tijdens dit soort periodes de gemeenschap bij elkaar komt om samen de Godin Durga te vereren door bhajans te zingen en lezingen van de pandits bij te wonen.

Een groot gedeelte van de hindoes doet mee aan Navratri, maar er is ook een deel die dat niet doet. “Hoewel ik heel veel waarde hecht hieraan en in deze periode extra bid voor het welzijn van mezelf en mijn dierbaren vind ik het niet erg als je hindoe bent en niet mee doet. Dat maakt je niet per definitie een slechte hindoe. Het is vooral eerlijk tegenover jezelf, maar ook de religie, dat je meedoet als je openstaat voor kennis erover en het ook met een oprecht gevoel doet.”

Chatney Navratri Special
Het verhaal achter het vasten

Delen via:
comments powered by Disqus