OHM documentaires op IDFA

Tijdens de IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) die van 16 tot 27 november plaatsvindt, zullen twee documentaires van OHM vertoond worden. One Way Ticket to Bussum en Mother India vallen onder de ruim 250 creatieve documentaires die er te zien zijn. “De documentaires die OHM maakt zijn levensbeschouwelijk, maatschappelijk en voor een breed publiek”, aldus Chander Mathura, directeur OHM.

OHM documentaires
In de loop der jaren heeft OHM heel wat documentaires gemaakt, zoals de vierdelige Raja Hindustani, Hair India, Drona en ik, ezovoorts. “Wat ik belangrijk vind aan OHM documentaires zijn doorleving en autenticiteit”. De makers zoeken naar onderwerpen die iets verassends communiceren, brede interesse hebben, maar vooral menselijke verhalen die herkenbaar zijn. Mathura vindt het belangrijk dat men kennis kan nemen van die verhalen en daarover een mening kan vormen samen met een eventuele bijdrage naar verbetering.

One Way Ticket to Bussum
Rajeev is een geadopteerde jongen die in Bussum woont. Toen hij twee was kwam hij vanuit het plaatsje Mount Abu in India naar Nederland en kwam bij zijn adoptie-ouders Rezia en Neill te wonen. Nu is hij twaalf en herinnert zich nog maar weinig van zijn geboorteland. Hoewel hij een Indiaas uiterlijk heeft, voelt hij zich helemaal Hollands en niet anders dan zijn blonde zus. De enige link die Rajeev heeft met de Indiase cultuur is dan ook het Indiaas restaurantje waar hij komt. Daar verkent hij de Indiase keuken en leer weleens woorden van de kok uit het Hindi. Hij wil India graag eens bezoeken, vooral omdat hij zo weinig herinneringen heeft eraan. Maar dan moet hij wel tegenover zijn ouders kunnen aantonen dat hij er klaar voor is.

In de documentaire worden scènes uit zijn Hollandse leven afgewisseld met trage shots van Indiase snuiterijen die Rajeev in zijn kamer heeft verzameld, terwijl op de achtergrond Indiase muziek klinkt. De regisseur Renée Wilna Span heeft op deze manier gebruik gemaakt van haar artistieke vrijheid om Rajeevs Indiase achtergrond uit te drukken, namelijk een dromerig plaatje dat lijkt overeen te komen met Rajeevs beeld van India.

Mother India
Na acht jaar getrouwd te zijn en nog steeds geen kinderen? Met die vraag worstelt het Indiase stel Jhuma en Niladro. Ze vinden het heel moeilijk en worden keer op keer ermee geconfronteerd door familie en bekenden. Ze besluiten een vruchtbaarheidskliniek te bezoeken in Hyderabad te bezoeken, wat heel veel geld kost, maar waardoor ze misschien wel het geluk kunnen vinden dat ze zoeken. De twee worden zowel samen als apart geïnterviewd, waardoor duidelijk wordt hoe traditioneel het milieu is waar ze uit komen. Zo is werken voor vrouwen ongebruikelijk en dat in tegenstelling tot de bazin van de kliniek, die zowel filialen in India als het Midden-Oosten heeft. Ook de draagmoeders, die dit voor tweeduizend dollar doen, worden aan het woord gelaten. Zij storen zich niet aan de sociale conventies. Door de verschillende ervaringen in Hyderabad en uitkomst van de onderzoeken zal het leven van Jhuma en Niladri ingrijpend veranderen.

Over IDFA
De IDFA bestaat sinds 1988 en presenteert sindsdien ieder jaar de beste documentaires, geselecteerd uit een groot aanbod. Hiermee wordt de documentaire cultuur nationaal en internationaal gestimuleerd. De documentaires die hier vertoond worden zijn stilistisch interessant of vernieuwend, geëngageerd en slagen erin om duidelijk te communiceren met hun publiek. Het moet de kijker triggeren om over een bepaald onderwerp na te denken, vragen te stellen en te discussiëren. Daarnaast is de IDFA ook een plek voor ontmoeting, ontwikkeling en reflectie. “OHM krijgt een platform om zich te presenteren en als maker krijgen we de kans om te netwerken en ons te laten inspireren”, zegt Mathura trots.

Meer informatie:
www.idfa.nl

De OHM documentaires worden ook op Nederland 2 uitgezonden (precieze datum niet bekend):
– Mother India o.v.b. in januari
– One Way Ticket to Bussum o.v.b. in december
– Raman o.v.b. in december

Geschreven op 18/11/2011 

Delen via:
comments powered by Disqus