Ontwikkeling van het Hindoegezin

‘Het gezin is de hoeksteen van de samenleving’, is een welbekende leus. Voor de Hindoe’s zou kunnen gelden; ‘de familie is de hoeksteen van de samenleving’.Aan het familieleven wordt van oudsher veel waarde gehecht. Onze voorouders in India leefden in ‘joint-family’ verband. Dat hield in dat ouders met hun kinderen, schoondochters en kleinkinderen een gezamenlijke huishouding vormden, ook wel ‘extended family’ genoemd. In Nederland zou zo’n situatie tegenwoordig heel uniek zijn. Het komt wel vaker voor dat kinderen de zorg voor hun ouders op zich nemen, door hen bijvoorbeeld in huis te nemen. Van een ‘joint family’ situatie is er echter vrijwel geen sprake meer.

Wat men merendeels aantreft, is de ‘nuclear family’; vader, moeder en kinderen. Dit betekent overigens niet, dat de band met de overige familieleden niet hecht kan zijn.   Niet alleen op het gebied van huishouding is de Hindoefamilie zich aan het ontwikkelen. Met de komst naar Nederland is de omgeving van de Hindoefamilie een andere geworden. Net zoals men zich in Suriname heeft moeten integreren, zal men dat ook in Nederland moeten doen. Bij het integreren in de Nederlandse  samenleving zijn drie groepen te onderscheiden, nl.:
Groep 1) de traditionele Hindoestanen, die vasthouden aan de oude vertrouwde cultuur en tradities en zich niet of nauwelijks inlaten met de Nederlandse leefwijze.
Groep 2) Deze groep bestaat uit mensen, die heel bewust de Hindoestaanse taal en cultuur willen behouden en deze combineren met de westerse gewoonten, normen en waarden. Deze mensen hebben zich relatief makkelijk kunnen aanpassen en ondervinden weinig problemen met de Westerse cultuur.
Groep 3) De moderne Hindoestanen, die hun taal, levensbeschouwing, cultuur en tradities grotendeels hebben losgelaten. Zij identificeren zich hoofdzakelijk met de Westerse cultuur.

Bovenstaande indeling is natuurlijk vrij grof. Elementen van alledrie groepen kunnen in één familie voorkomen. Een Hindoefamilie kan zich op het ene gebied heel traditioneel opstellen (bijv. gehoorzaamheid eisen van kinderen)en op het andere modern (bijv. geen bezwaar tonen tegen ongetrouwd
samenwonen van hun kinderen). Iedere Hindoefamilie probeert zich in deze Nederlandse samenleving zo goed als mogelijk staande te houden. Ieder op zijn eigen manier. En op die manier vormen zij een eenheid in verscheidenheid.
Ik wens u alvast veel luisterplezier.

Delen via:
comments powered by Disqus