Raksha Bandhan

Raksha Bandhan

Raksha Bandhan

Raksha Bandhan valt op Shravan Purnima, de dag van de volle maan in de Hindoe maand Shravan. In 2015 valt dit op 29 augustus. Raksha betekent bescherming en Bandhan kan beschreven worden als de binding tussen mensen. Wanneer een vrouw een Rakhi bindt om de arm van een man, is de band tussen hen die van broer en zus.

Zo binden zusters op deze dag een Rakhi om de rechterpols van hun broers. Het binden van een Rakhi betekent dat de zus haar broer om bescherming en liefde vraagt. De broer accepteert de Rakhi en bevestigt daarmee de liefde voor zijn zus en dat hij klaar zal staan voor zijn zus.

De zusters bidden die dag voor het welzijn van hun broers en dat zij in staat zullen zijn hun religieuze plichten op deze aarde uit te voeren. De broers zweren hun zussen te beschermen. De Rakhi kan ook gebonden worden aan een neef of iemand die als broer wordt gezien. Het is niet verplicht om gegeven te worden aan bloedverwanten.

Tegenwoordig is Raksha Bandhan iets tussen broer en zus, maar dit is niet altijd zo geweest. De eerste Rakhi is door Indrani Devi gebonden om de pols van Haar man, Indra Dev. Tijdens één van de gevechten tussen de Devta’s en de Danavs, is Indra Dev advies gaan vragen aan Rishi Brihaspati, de Guru van de Devta’s. Indrani Devi heeft toen op Shravan Purnima in het bijzijn van de Guru een Rakhi gebonden aan de rechterpols van Indra Dev en Indra Dev overwon.

In de tijd van de Mahabharat vroeg Dharmaraj Yudhishtir, de oudste van de Pandava’s, aan Krishna Bhagvaan hoe hij zichzelf het beste kon beschermen tegen al het kwaad dat hem te wachten stond in het komende jaar. Krishna Bhagvaan adviseerde hem om de ceremonie van Raksha Bandhan uit te voeren. Draupadi, de vrouw van de Pandava’s, bond toen een Rakhi om de pols van Krishna Bhagvaan om haar echtgenoten te beschermen. Ook bond Maharani Kunti een Rakhi bij haar kleinzoon Abhimanyu om hem te beschermen in de strijd.

Toen koning Bali met zijn devotie Vishnu Bhagvaan benaderde om zijn rijk te beschermen, nam Vishnu Bhagvaan deze taak aan. Mataji wilde niet dat Vishnu Bhagvaan weg zou gaan, dus vermomde Zij Zich als een Brahmaanse vrouw en ging naar de koning toe. Op de dag van Shravan Purnima bond Zij een Rakhi bij koning Bali en vertelde wie Ze was en wat Ze daar deed. Geraakt door de bezorgdheid van Lakshmi Mata verzocht de koning Vishnu Bhagvaan terug te gaan naar Zijn hemelse woonplaats, Vaikuntha. Sindsdien is het de traditie geworden dat de zussen naar hun broers toe gaan.

Ook niet-Hindu’s hebben gebruik gemaakt van deze heilige traditie. De vrouw van Alexander de Grote stuurde een Rakhi naar Porus, een Hindu koning. Daarmee vroeg zij de koning haar man niet te doden. Porus respecteerde dit en toen hij de kans had Alexander de Grote de genadeslag te geven heeft hij dit niet gedaan.

Een andere theorie vertelt dat de bedoeling van een Rakhi was om Varun Devta, God van de Zee, te aanbidden. Vandaar dat in sommige plaatsen kokosnoten aan Hem worden geofferd, er op ceremoniële wijze wordt gebaad en er optochten worden gehouden aan de waterkant.

In de Hindugeschiedenis zijn er genoeg voorbeelden te vinden van Raksha Bandhan. In het begin werd dit gedaan door vrouw bij haar man en later is het verschoven naar vrouwen die een Rakhi binden bij hun broers. De liefde tussen broer en zus staat nu op deze dag centraal, maar moet ook op alle andere dagen niet worden vergeten.

 

Delen via:
comments powered by Disqus