Uitzending: Anil Ramdas in zijn diaspora (In memoriam 1958-2012)

Op zijn 54e verjaardag 16 februari 2012 overleed schrijver, journalist, programmamaker Anil Ramdas in zijn woonplaats Loenen aan de Vecht. Hij heeft een uitgebreid oeuvre achtergelaten. Zo werkte hij als redacteur voor de Groene Amsterdammer, was hij een aantal jaren columnist, essayist en correspondent in India voor NRC Handelsblad. Voor onder andere de VPRO maakte hij radio- en televisieprogramma’s. Zijn scherpe tong, zijn immer vloeiende pen en analytische blik gebruikte hij niet alleen in de verschillende media waar hij bekend om stond. Ramdas heeft ook programma’s gemaakt voor de Organisatie voor Hindoe Media (OHM). Toch is dit deel van zijn werk vrij onbekend bij het grote publiek. De meeste van deze programma’s maakte hij in de periode 1995 – 2000. Deze programma’s tonen de veelzijdigheid van Ramdas als programmamaker, discussieleider, filosoof, criticus en ook de Hindoestaan die op altijd op zoek was naar zichzelf. In zijn programma’s van OHM liet hij het publiek zien wat zijn diaspora was.

Ramdas wist als discussieleider reacties van zijn gasten los te krijgen over maatschappelijke onderwerpen die het debat binnen de Hindoestaanse kringen kon blijven voeden. Ook al beleed hij het Hindoeïsme niet in rituele zin, hij voelde zich wel betrokken bij zijn Hindoe-cultuur. In de uitzending over de Veda’s (heilige Hindoegeschriften) verdiept hij zich over de rituelen die in de heilige plaats Benares (nu Varansi geheten) in India worden gebruikt. In een interview met HP de Tijd geeft hij aan dat hij zich nergens thuis voelde, ook al was hij overal geweest. Een uitspraak die Ramdas vaak deed volgens Jimmy Moerlie, vriend en collega van Ramdas en maker van deze documentaire, was: “Wie zijn eigen dorp niet kent, kan een ander dorp nooit leren kennen.” Ramdas bleef in de programma’s van OHM op zoek gaan naar zichzelf en zijn cultuur.

In deze uitzending praten we met Ruben Gowricharn, Indra Boedjarath, Pamela Premdani en Stephan Sanders die Anil Ramdas hebben gekend.

Uitzending in memoriam Anil Ramdas
Organisatie Hindoe Media (OHM)
Zondag 4 maart 2012, Ned 2, 15:00 uur

Delen via:
comments powered by Disqus