Veelzijdig voorbeeld Anil Ramdas (54) overleden

Veelzijdig voorbeeld Anil Ramdas (54) overleden

Anil Ramdas is gisteren op zijn 54e verjaardag overleden. De precieze doodsoorzaak van de van origine surinaams-hindoestaanse schrijver, journalist en programmamaker is nog niet bekend. Afgelopen zaterdag presenteerde hij nog zijn programma Z.O.Z.

Ramdas. geboren in Suriname, ging in 1977 naar Amsterdam voor zijn studie. In 1989 begon hij als redacteur bij De Groene Amsterdammer, waarop hij drie jaar later aan het werk ging bij NRC Handelsblad als columnist, essayist en reisverslaggever.

Al snel nam de loopbaan van deze gewaardeerde duizendpoot een snelvaart, want vanaf 1994 presenteerde hij verschillende tv- en radioprogramma’s, zoals o.a. Zilte Stranden (VPRO) en Weldenkende Mensen (NPS). Daarna heeft hij enkele jaren als programmamaker/discussieleider bij OHM gewerkt.

Van 2000 tot 2003 was Ramdas buitenlandcorrespondent in India voor NRC Handelsblad. Meteen daarna was hij tot 2005 directeur van debatcentrum De Balie. Tot aan zijn dood werkte hij als eindredacteur/presentator van het programma Z.O.Z. Maar daarmee is zelfs nog niet alles opgenoemd, want boeken schreef hij ook. Zijn meest recente boek heeft de titel Badal (2011). Op de MTNL-website wordt hij beschreven als: ‘Filosofisch ingestelde denker/journalist. Man van contrasten. Kenner van zowel klassieke hindi-muziek als Bollywood-producties.’

OHM-directeur Chander Mathura reageert geschokt: ‘Ramdas heeft veel voor OHM betekend. Niet alleen als programmaker/discussieleider, maar ook als coach en voorbeeldfiguur voor jonge journalisten bij OHM. In zijn boeken vertolkte hij vaak op een hele scherpzinnige, maar toch humoristische manier allerlei traditionele elementen uit de hindoecultuur die voor OHM ook een bron zijn van reflectie.’

De reacties via de social media kanalen laten zien dat Anil Ramdas een gewaardeerde journalist was en velen reageren dan ook aangeslagen. Op twitter is zijn overlijden zelfs trending.

Een aantal reacties op twitter:
– GTST-acteur, Jan Kooijman: ‘Anil Ramdas overleden. Pas 54.’

– Lid Tweede Kamerfractie Groenlinks, Tofik Dibi: ‘Swag had hij in overloed, die Anil Ramdas #RIP’

– Tweede Kamerlid PvdA, Tanja Jadnanansing: ‘Hij inspireerde mij om kritisch te durven zijn! Om Shanti Anil Ramdas!’

Onlangs maakte Ramdas nog een documentaire genaamd Bollywood. Het gaat over wat Bollywood doet met Hindoestanen. Hij was een veelzijdige creatieveling. Een belangrijk persoon die bij velen een diepe indruk achterliet is er niet meer, maar vergeten worden zal hij nooit. ‘Ik zal de gesprekken met hem missen’, aldus Mathura.

Delen via:
comments powered by Disqus