Viering van de liefde: Valentijnsdag, India?

Viering van de liefde: Valentijnsdag, India?

De hindoecultuur heeft vele tegenstellingen met de westerse cultuur. Toch wordt Valentijnsdag met de tijd beter opgepikt in India en is liefde met alle facetten veelbeschreven in India’s oudste verhalen.

Hindoegod van de liefdekamasutra.jpg
Onder de vele hindoegoden is Kamdev de God van de liefde, een soort cupido. Hij wordt omschreven als een jonge, knappe man met vleugels en een pijl en boog. Als hij je raakt, word je verliefd.

Kunst van de liefde
Het is over de hele wereld bekend en in Nederland hebben we er zelfs een speciale jaarlijkse beurs voor: Kamasutra. Dit eeuwenoude Indiase leerboek heeft als kern de kunst van de liefde. In dit boek worden vele erotische onderwerpen behandeld, maar ook de manier waarop de man de liefde van zijn vrouw kan winnen. Er is een periode geweest dat de Kamasutra onder de tafel werd geschoven en plaatsmaakte voor kuisheid. Maar begin jaren negentig kwam daar verandering in.

anti_valentine_india.jpg

Valentijnsdag in India
Begin jaren negentig werd Valentijnsdag steeds populairder in India en het werd vaker opgepikt door verschillende media. Aan de andere kant waren er natuurlijk ook hindoes die het hier niet mee eens waren en zij verzetten zich door onder andere vernielingen en brandstichtingen. Voor deze fundamentalistische tak (o.a. de Shiv Sena-partij en vrouwenbewegingen) betekende het een morele ondergang, want volgens hen mag liefde niet geopenbaard worden.

valentineboy.jpg

Ondanks deze protesten vormt Valentijnsdag voor de Indiase jongeren geen bedreiging, maar is het juist een leuk extraatje om je liefde te tonen.

 

 

 

 

Delen via:
comments powered by Disqus