Waarom ik geen vlees eet

Als iemand mij vraagt: “Waarom ben jij eigenlijk vegetariër”, geef ik meestal een algemeen antwoord: “Ik lust geen vlees en ben allergisch voor vlees en vooral voor vis”, wat overigens waar is. Ik vertel wel wat ik niet eet: vlees, vis en schaaldieren, gevogelte en eieren. Zo kunnen anderen rekening met me
houden en komt niemand tijdens een diner  voor een verrassing te staan.

In dit artikel noem ik drie redenen waarom ik geen vlees eet. Deze redenen hebben te maken met: gezondheid, religie en smaak.

Gezondheid
Ruim tien jaar geleden heeft dokter Moerman mij een vegetarisch dieet aanbevolen, vegetarisch eten zou volgens hem kanker voorkomen. In de jaren ’80 protesteerden medici tegen de uitspraken van deze alternatieve genezer. De uitspraken van dokter Moerman zouden onbewijsbaar zijn.
Tegenwoordig wordt de Nederlandse bevolking geadviseerd meer groenten en fruit te eten. Groenten en fruit blijken de weerstand te verhogen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Had de inmiddels overleden dokter Moerman dus toch gelijk? Oude Hindoestanen kennen de zegswijze: “maas khai, maas barhe”=”als je vlees eet, neemt je (eigen) vlees ook (in omvang) toe.” Omdat ik gezond wil blijven en omdat ik zeker niet dik wil worden, staat vlees nooit op mijn menu.

Religie
-Dharma- [religie, rechtvaardigheid] Ik ben een geweldloze Hindoe. Voor mij hoeft er niet gedood te worden om mijn buik te vullen.
-Karma- [elke actie brengt een reactie met zich mee, elke daad heeft een gevolg] Ik zou geen enkel levend wezen pijn willen doen. De pijn van een ander (ook van een dier) raakt  ook mij. Volgens de karma-theorie levert het doden van een dier een ongunstige karma op, die dus uitgewerkt zal moeten
worden. Ik zie geen enkele reden waarom ik een dier (direct of indirect) de dood in zou jagen. “Leven en laten leven”, is mijn motto.

Smaak
Toen ik pas op de middelbare school zat, riep een schoolvriendinnetje: “Je weet niet wat je mist?” Inderdaad, ik mis geen vlees. Smaken verschillen. Ik lust helemaal geen vlees of vis. Met graan, groente, fruit en melkproducten etc. valt heel goed te variëren. Je kunt je fantasie flink uitleven en leert creatief koken. Wie zegt dat vegetarische producten niet lekker zijn, zou eens de nieuwe vegetarische producten moeten proeven, die pas op de markt zijn gebracht. Heerlijk gewoon! Vegetarisch eten is niet saai, maar gevarieerd en niet vies. Het kan juist ontzettend lekker zijn!

Er zijn natuurlijk meer redenen te noemen waarom iemand vegetarisch eet. Milieuaspecten bijvoorbeeld: bio-industrie, mestoverlast, verspilling: graan levert per vierkante meter meer op dan vee bestemd voor vleesconsumptie. Verder valt te denken aan het tegengaan van (overdadig) gebruik van
antibiotica, pesticiden, chemicaliën in vlees, etc. Om conflicten te voorkomen geef ik een algemeen antwoord. Discussies over vegetarisme kunnen namelijk eindeloos voortduren. Laten we elkaar in ieder geval niet met de vinger nawijzen. Smaken verschillen en verschillen zullen er zijn: elkaars persoonlijke voorkeuren en individuele principes respecteren is het minste wat we voor elkaar kunnen doen.

Delen via:
comments powered by Disqus