Wonderbonen bij Basant Panchami

Wonderbonen bij Basant Panchami

Zaterdag 28 januari is het Basant Panchami. Op deze vijfde dag van de Hindoemaand Mag, wordt een stek van de Rearh-plant (Ricinus/Castorolie) op een vaste locatie geplant. De hele maand wordt door de volksgemeente droog en brandbaar plantaardig materiaal verzameld voor de Holika (bouwsel van stro, riet en takken, stengels en droog hout). Het is vooral een feestdag die in India wordt gevierd. In Nederland is het verboden in de publieke ruimte vijf weken lang een brandstapel op te stellen. Op deze heilige dag wordt de goddelijke manifestatie in de vorm van Sarasvati Mata vereerd. Hierbij wordt er gebeden en worden er offerandes gebracht door de Pandit met als doel voorspoed te verwerven voor de samenleving. Basant betekent lente en met deze feestdag wordt ook de komst van het nieuwe lenteseizoen gevierd.

De Holika staat symbool voor het kwade en op Holi wordt deze uiteindelijk in brand gestoken als verbeelding van de overwinning op het kwade, de reiniging van de geest en het overwinnen van negatieve eigenschappen. Voordat de brandstapel wordt aangestoken, wordt het Ricinusplantje verwijderd.
De Castorolieplant wordt in het Nederlands ook Wonderboom genoemd. De vruchten van deze boom heten wonderbonen en hieruit wordt wonderolie (castorolie) gemaakt. Wonderbonen bevatten het zeer giftige Ricine. Nadat de olie eruit is geperst, blijft het over in de resterende pulp en dit kan pas na langdurige verhitting verwerkt worden. Wonderbonen zijn aangetroffen in Egyptische tomben uit 4.000 v.Chr. In India is de olie al minstens sinds 2.000 v.Chr. in gebruik als lampolie en laxeermiddel en ook in China wordt zij al eeuwen gebruikt, voornamelijk medicinaal. Modern gebruik van de wonderboon bestaat o.a. uit een door chemieconcern DSM ontwikkelde plasticsoort. De wonderbonen worden vooral geproduceerd in India en China.

Meer info over Basant Panchami (youtube video)
Basant Panchami viering in India op Youtube (vanaf 2:45min)

Bron:
Wikipedia
Wikipedia – wonderboom
sanatandharm.net

Geschreven op 26/01/2012 

Delen via:
comments powered by Disqus