Bestemming: Verlichting is geen doel, maar oorsprong

Radio 5:

‘Ik merkte dat veel mensen die met spiritualiteit bezig zijn heel graag op zoek naar het mooie, het goede, het lieve, het ware. Maar daarmee gaan ze vaak voorbij aan de schaduw.’

Of beluister de uitzending hier.

Tijn Touber wordt in 1960 in Amsterdam geboren. Hij was de oprichter van de succesvolle band Lois Lane. Vervolgens gaat Touber zich richten op bewustzijnsontwikkeling. Hij gaat naar India, krijgt onderricht van diverse verlichte meesters en leeft veertien jaar als een ascetische yogi in hartje Amsterdam. In 2009 en 2010 verschijnen de boeken  ‘Spoedcursus Verlichting’ en ‘Verlicht Leven’. Beiden werden bestsellers.

‘Als je naar het licht wilt, moet je je schaduw meenemen. In India noemen ze dat “to embrace the tiger”. Als je heel krachtig in je stiltepunt staat, kun je alle tijgers – demonen en draken –  die ergens in de schaduw schuil gaan, omarmen. Je schaduw komt omhoog en wordt weer functioneel. Die draken, die demonen die tot dan toe eigenlijk saboteurs waren op je pad, worden bondgenoten. Je wordt er sterk van en compleet.”

Maar is het wel mogelijk om  je bestemming te vinden. ‘Wees gerust: je hoeft er niet veertien jaar over te doen en je hoeft niet celibatair te leven. Verlichting kan nu zoveel sneller en makkelijker – in spijkerbroek en driedelig pak, in de file, in de kroeg, op je werk. En met hippe schoenen. Verlichting is je oorspronkelijke natuur en het is zelfs moeilijker om niet verlicht te zijn dan het wél te zijn. Heerlijk dat mensen naar verlichting zoeken. Maar het zit ‘m niet in de zoektocht zelf Als mensen dat denken wordt Touber zelfs een belasting. Het gaat erom dat we realiseren dat we allang verlicht zijn, dat het onze diepste oorsprong is, dat het een heel klein stapje is om weer thuis te komen.

Delen via:
comments powered by Disqus