Bestemming: Wees daar waar je bent

Radio 5:

Volgens Advaita-leraar Jan van Rossum hebben we geen andere bestemming dan waar we nu zijn. De enige bestemming die wij mensen hebben, is dat we zijn waar we nu zijn en dat we zijn wie we nu zijn.

Jan van Rossum

Jan van Rossum

De mind
We hoeven ons niet anders voor te doen dan we zijn. We hoeven niets aan onszelf toe te voegen of te veranderen. Het is slechts onze mind die voortdurend tegen onszelf zegt, dat wie en waar we zijn niet goed genoeg is. ‘Das was ich nicht habe, das is das Glück’ (Dat wat ik niet heb, dat heet geluk), zo luidt een bekend Duits spreekwoord.

Bewustzijn
Als er gesproken wordt over het begrip bestemming, ga je er eigenlijk vanuit dat je ergens naartoe gaat of naartoe moet. Maar de waarheid is dat je bewustzijn bent. En bewustzijn hoeft natuurlijk nergens naartoe. Want bewustzijn is er altijd. Bewustzijn staat altijd aan. Bewustzijn maakt geen deel uit van onze hersenen, van onze patronen, wij maken deel uit van bewustzijn.

Hier zijn
Zonder bewustzijn is er niks. Daarom hoef je nergens naartoe. Gewoon hier zijn. Daar gaat het over. Daarover spreekt Shri Krishna ook met zijn discipel Arjuna. Shri Krishna vraagt aan Arjuna om zijn bewustzijn op de juiste manier te richten. Dat is alles. En dan gaat de rest vanzelf, aldus Jan van Rossum.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus