Transformerende ondernemers op weg naar verbinding

Transformerende ondernemers op weg naar verbinding

De Women Council van GOPIO Holland (Global Organization of People of Indian Origin), organiseert 17 maart de conferentie Transformations in Entrepreneurship, Management and Society. GOPIO is een internationale organisatie voor Indiërs in het buitenland en mensen met Indiase voorouders, zoals de Surinaamse Hindoestanen. Zij wil hun positie verbeteren in de breedst mogelijke zin. Daartoe worden bijeenkomsten georganiseerd die moeten inspireren en leiden tot empowerment van de ‘Indiase’ gemeenschap.

Volgens Sharda Nandram, voorzitster van de Women Council, ondergaat de wereld een grote verandering, zowel op politiek/economisch vlak, als ook op sociaal-maatschappelijk, ecologisch en technologisch gebied. De financiële crisis heeft gewerkt als katalysator. “We gaan een ander tijdperk in, een tijdperk van transformatie. Dat vraagt om een andere blik. Een diepere verandering is nodig om een betere wereld te maken.”

Volgens de GOPIO Women Council is de Indiase manier van denken daar zeer geschikt voor. ‘De geschiedenis heeft laten zien dat deze zich makkelijk laat transformeren’, aldus de flyer van de conferentie. Sharda: “Vroeger werd er meer nadruk gelegd op fysieke elementen, rituelen en externe symbolen in de beleving van mensen. Er heeft een shift plaatsgevonden naar het vitale, de innerlijke ervaring en intuïtie, naar ethiek en het mentale. Het fysieke is echter niet verdwenen. Er vind eigenlijk integratie plaats.”

Sharda Nandram vertelt enthousiast hoe er een nieuwe manier van denken nodig is in deze tijd van specialisatie en disconnectie. “We moeten weer terug naar verbinding, synthese, zodat we weer overzicht krijgen in deze wereld vol onrust. Door terug te gaan naar jezelf, naar autonomie en innerlijk leiderschap, ga je de bredere context zien. Je kunt dan vanuit kracht werken aan de werkelijk belangrijke zaken. Dingen die er toe doen. We willen graag zien dat mensen ondernemend zijn en tegelijkertijd de verbondenheid niet uit het oog verliezen.” Een belangrijke spirituele waarde die tijdens de conferentie een rol speelt is authenticiteit. Sharda: “In deze samenleving word je vaak in een hokje geplaatst. We willen benadrukken dat je anders mag zijn. Anders, maar wel in relatie en met openheid.”

Vrouwen spelen daar ook een rol in. Er is meer vraag naar vrouwelijke waarden zoals verbinding.” Het feit dat de Women Council het voortouw neemt in de organisatie betekent echter niet dat er alleen maar vrouwen welkom zijn op deze dag. “De opzet is anders dan anders. Het heeft een holistische, integrale aanpak, bedoeld voor mannen en vrouwen. Er is plek voor discussie, reflectie, het delen van ervaringen en kennis, het opdoen van inspiratie en spirituele ervaringen. Het is een experiment met meerdere niveaus van kijken, daarom noemen we het ook een Transformation Lab. Het is een zaadje wat uit moet groeien. De leidende vragen voor de deelnemers zullen daarbij zijn ‘Wat is er gaande en wat is mijn bijdrage daarin?’ ”

Naast de gebruikelijke lezingen waaronder één van Sandip Verma, Engels parlementslid, zullen er ‘transformational workshops’ worden gehouden met titels als ‘work-life balance’ en ‘leadership and enterprising behavior’. Daarnaast kunnen deelnemers in korte sessies kennismaken met o.a. chakra-meditatie, aikido, empowerment en cranio-sacraal massage. Als ‘uitsmijter’ volgt dan de Pancha Kosha meditatie, een meditatievorm die o.a. gebaseerd is op oude teksten uit de Upanishads.

Delen via:
comments powered by Disqus