Sikhs in Amsterdam vieren de Sikh-doop

Sikhs in Amsterdam vieren de Sikh-doop

Aankomende zondag 15 april zal de Sikhgemeenschap in Amsterdam het ontstaan van Khalsa (Sikh-doop) vieren. Deze dag staat in het teken van gelijkheid en gerechtigheid voor iedereen. Tijdens deze viering wordt een optocht gehouden en op de Dam is de Gatka ofwel de Sikh-vechtkunst te bewonderen. Het Sikhisme staat tussen het Hindoeïsme en de Islam en is één van de jongste wereldgodsdiensten.

Tussen Hindoeïsme en Islam
In het Sikhisme wordt uitgegaan van één God. Een God die de mens niet heeft geschapen om te boeten voor zijn zonden, maar juist voor het bereiken van zijn ware doel in de kosmos. Dat ware doel is volgens het Sikhisme om uiteindelijk een te worden met God.

Het is ontstaan in de 15e eeuw in Punjab, India. De grondlegger hiervan, Nanak Dev, was geïnspireerd door de twee grootste religies in India, namelijk het Hindoeïsme en de Islam. Hoewel hij hierdoor geïnspireerd was, vond hij dat deze godsdiensten zich teveel bezighielden met formalisme en ritualisme, terwijl bezieling juist belangrijker was. Door het overnemen van bepaalde elementen ontwikkelde Nanak Dev eigen ideeën over God, de meerwaarde van rituelen en het belang van de universele gemeenschap.

Khalsa
Je kent het wel, elke keer als je een man met een tulband en een enorme baard ziet, vraag je jezelf misschien af waarom dat moet. Of jongetjes die op school rondlopen met precies in het midden van hun hoofd een bolletje, al dan niet bedekt met een lapje stof. Dit is allemaal onderdeel van de vier fases uit de spirituele evolutie van de Sikhs waarbij totale toewijding aan het Sikhisme centraal staat. De fase Khalsa wordt ingewijd door mannen die worden gedoopt. Vanaf dat moment dienen zij zich aan een speciale gedragscode te houden en de 5 K’s in ere te houden.

De 5 K’s zijn:

1. Kesh: Lang en ongeschoren haar. Dit is een symbool van spiritualiteit en herinnert een Khalsa eraan om zich te gedragen als een Guru. Daarnaast wordt het ook gezien als groepsbewustzijn en een teken van toewijding aan de wil van God.

2. Kangha: Kam. Dit is een symbool van hygiëne en discipline. Als teken van zelfdiscipline moet een Khalsa zijn haar regelmatig wassen en kammen.

3. Kara: Armband van staal. Herinnering aan zijn terughoudendheid in acties en aan God.

4. Kachha: Onderbroek. Dit staat symbool voor zelfcontrole en kuisheid.

5. Kirpan: Zwaard. Dit zwaard staat symbool voor waardigheid en het gevecht tegen onrechtvaardigheid.

Sikhs in Nederland
In Nederland zijn er ongeveer 12.000 Sikhs, waarvan de meeste wonen in Amsterdam Rotterdam en Den Haag. Ook zij hebben een speciale plek om zich te uiten tot God, namelijk Gurdwara’s ofwel een gebedshuizen. Hiervan zijn er 8 in Nederland.

Om de belangen van de Sikhs in Nederland te behartigen is er een speciale groep opgericht die samenwerkt met de Gurdwara’s. Deze organisatie heet de Sikh Society Netherlands en is een groep ter bevordering van de ontwikkelingen binnen de Sikhgemeenschap.

Meer weten over het Sikhisme? Klik hier

Delen via:
comments powered by Disqus