“Hindoehuwelijk? Dat is met die rondjes toch?”

Als je aan een gemiddelde Nederlander zou vragen wat hij weet van het hindoehuwelijk, zal het waarschijnlijk erg stil blijven aan de andere kant. Het enige wat ze je misschien kunnen vertellen is: “Is dat niet met die rondjes lopen?”

Niet alleen Nederlanders hebben geen idee wat de rituelen rondom het hindoehuwelijk inhouden, ook voor (jonge) hindoestanen zijn veel dingen nog een raadsel. Voor velen geldt; zolang ik zelf niet hoef te trouwen, ga ik me ook niet verdiepen in de betekenissen achter die raadsels. Zo ook bij mij, tot een paar maanden geleden, toen ik een programma mocht maken over het hindoehuwelijk en dan specifiek het Sanatan Dharm-huwelijk

Are you guys done yet?!
Ik ben zelf van Hindoestaanse afkomst en vanaf jongs af aan al meegegaan naar bruiloften. Als je klein bent, doet het je natuurlijk allemaal niet zoveel. Je bent op een feestje en dat is het. Je speelt met je nichtjes/neefjes en als er rondjes worden gelopen in de maroh, weet je dat het bijna afgelopen is en dat je zo kan gaan dansen. Op het eind van de avond wordt er flink gehuild en daarna ga je naar huis.

Naarmate je ouder wordt, word je je steeds bewuster van de dingen die er gebeuren; zowel de dagen ervoor (de tilak en bhatwaan), als op de trouwdag zelf in de Maroh. De duur van de trouwplechtigheid is iets wat typerend is voor een hindoehuwelijk. Bij Sanatan huwelijken is het een lange zit van  /- 3 uur, bij de Arya Samaj is dat iets korter. Toch bleven de Kanyadaan, de 7 rondjes lopen om het vuur en de sindoor (wat zouden ze toch doen onder dat gele doek?) het meest herkenbare voor mij (en ik denk dat dat voor meerdere mensen geldt). De handelingen die tussendoor gebeuren, waren voor mij onbekend en ook niet boeiend.

Links-rechts?
Tot ik me erin ging verdiepen. Ik leerde dat je als koppel in de maroh 7 stappen zet, die symbool zijn je levensloop met je man. Dat je aanstaande man 7 beloften aan je doet. Dat je samen bidt voor geluk en welvaart voor en met elkaar.

Het mooiste vond ik: als alle handelingen zijn gedaan, neemt de bruid plaats aan de linkerzijde van haar man. Bij hindoes is rechts altijd de positie die de voorkeur heeft; met rechts eet je en met links doe je andere dingen 😉 Waarom moet je als bruid dan links gaan zitten? Nu weet ik dat je het ook anders kan zien; de bruidegom zit rechts van de bruid, want ‘nu is hij haar rechterhand’! En dat dient hij volgens de hindoetraditie ook te zijn.

Op een bruiloft een paar jaar terug vroeg een neef van mij (hindoestaans van naam, voor de rest is hij helemaal Hollands) om de haverklap: waar is dit voor? Waar is dat voor? Op een gegeven moment zei ik: “Weet je? ALLES is voor voorspoed en geluk!” (dat was mij immers altijd verteld).
In de research voor mijn programma leerde ik wie en wat er allemaal bij komt kijken bij het hindoehuwelijk. Wat gaat er allemaal aan vooraf en waar staat alles voor? Conclusie: veel dingen staan ook voor voorspoed en geluk, maar er is nog zoveel meer!

15 juli 2010 

Delen via: