Hindoejongerendag 2009

17 mei 2009 was het zover. De eerste Hindoejongerendag was een feit. Na 6 weken hard werken door het Chatney team, konden de gasten ontvangen worden in Pakhuis de Zwijger. Zelf ben ik positief verrast door de inzet die het hele team heeft getoond tijdens de voorbereidingen. De dag is ook heel positief verlopen.

Het doel van deze Hindoejongerendag was om zoveel mogelijk hindoejongeren bij elkaar te krijgen die op een ontspannen manier met elkaar het hindoeïsme beleven. Er was muziek, lezingen, workshops en natuurlijk hapjes en drankjes.

De gasten die we hadden uitgenodigd om een lezing te komen houden waren ook erg bijzonder. Zo hadden we Swami Raghavanand uitgenodigd om te komen spreken over de filosofie achter het
populaire heilige geschrift, de Ramayana. Hij vertelde een mooi verhaal, waarin hij duidelijk maakte dat het verhaal van de Ramayana gaat over het vinden van Bhagwaan Ram. Waar kun je Bhagwaan Ram vinden? Je moet hem niet buiten zoeken, maar in jezelf. De Ramayana is een vertelling over Bhagwaan Ram die in allerlei avonturen verzeild raakt, maar in de praktijk gaat de Ramayana over jezelf. Jij moet Bhagwaan Ram zoeken in jezelf. Alle figuren die voorkomen in de Ramayana hebben een symbolisch karakter.

Wat mij het meest heeft geraakt is iets dat hij mij in een persoonlijk gesprek vertelde. Hij vertelde me, dat de Sunderkand( het hoofdstuk waarin Hanumanji wordt geïntroduceerd) een van de mooiste hoofdstukken is, omdat het voor een mens onmogelijk is om als Bhagwaan Ram te worden of als moeder Seeta. Maar het is voor ieder mens haalbaar om als Hanuman te zijn. Hanuman was dapper, vriendelijk, betrouwbaar, vredig, rechtvaardig etc. Allemaal eigenschappen die een mens waardig maken. Ik moet zeggen dat de gesprekken die ik heb gevoerd met Swami Raghavanand mij steeds weer een nieuw inzicht hebben gegeven over het Hindoeïsme. Het is mijn ogen een bijzondere man, aangezien het hem steeds weer lukt om de boodschap van het Hindoeïsme op een begrijpelijke manier naar de jeugd over te brengen.

En dat laatste is zo belangrijk. We leven in een cultuur waarin er wel plaats is om te geloven op een eigen manier, maar het lukt op de een of andere manier niet om het Hindoeïsme breed onder de aandacht te brengen. Nu is dat ook niet altijd nodig natuurlijk, maar wel als aspecten van het Hindoeïsme op een verkeerde manier geïnterpreteerd worden of aan commercie onderhevig worden. Denk maar aan de vele vormen van Yoga die tegenwoordig geëxploiteerd worden of wanneer er zoals ik laatst op radio 1 hoorde hoe een presentator van de EO de suggestie heeft gewekt dat Ayurveda kwakzalverij is. Dat soort zaken verontrusten mij, want het Hindoeïsme is mij dierbaar. En dat wat mij dierbaar is wil ik beschermen. Jij toch ook?

De eerste stap om het te kunnen beschermen is er zoveel mogelijk over te weten te komen en te begrijpen. Dat is ook de boodschap geweest van onze eerste Hindoejongerendag. Jongeren zijn samen gekomen, hebben gefilosofeerd en zijn nu beter voorbereid. Ik hoop dat ze het op een eigen manier zullen voortzetten. Volgend jaar weer een Hindoejongerendag.? Ik hoop het van harte. Misschien tot dan!

Narsingh Balwantsingh, 29 mei 2009

Delen via: