Incest

Helaas gebeurt het nog steeds dat kinderen op jonge leeftijd seksueel worden misbruikt door        familieleden. Daar waar een kind zich veilig moet voelen in een huiselijke, familiare omgeving, juist daar is de omgeving het meest bedreigende. Blijkbaar leeft er toch een dier in velen van ons en komt dat dierlijke naar buiten onder bepaalde omstandigheden Een kind heeft recht op bescherming, heeft recht op zo goed mogelijke omstandigheden waarin hij of zij alle potentie die het in zich heeft tot uiting kan brengen. Hoe ernstig is het dan niet, dat ten behoeve van de seksuele lusten of driften van een ouder familielid het welzijn van een kind moet wijken. Wat mij nog het meest verbijsterd is de hypocrisie waaronder veel van deze incest gebeurtenissen plaatsvinden.

Aan de ene kant neemt religie een belangrijke plaats in en aan de andere kant gebeuren in dezelfde omgeving zoveel dingen die niet door de beugel kunnen. Aan de ene kant pooja, katha en jhandi en aan de andere kant duistere handelingen met kinderen in de famile, ingegeven door dierlijke geilheid. Hoe gaat dat dan in zijn werking vraag ik mij af. Daders moeten aanvoelen dat het niet kan wat ze doen. Althans, dat gevoel heb ik, maar het kan heel goed dat ik helemaal niet in de huid of hoofd van een dader kan kruipen. Daarom begrijp ik de incestueuze vergrijpen ook niet. Wanneer je seksuele behoeften hebt dan zoek je een geschikte partner, dan ga je je niet vergrijpen aan een kind dat op jouw bescherming rekent, dan hou je het dier binnen. Dat zou ik denken. Maar wat denkt een dader? De enige oplossing is dat er hulp gezocht wordt. Er zijn professionele instanties waar je over je problemen kan praten.

Belangrijk is dat het vergrijp moet stoppen. Incestslachtoffers houden doorgaans veel problemen over aan hetgeen ze hebben meegemaakt. Aan de andere kant kan ik me niet voorstellen dat daders geen last hebben van gewetenswroeging. Bespreekbaar maken van zaken is de enige manier om enigszins met jezelf of het slachtoffer in het reine te komen. In de uitzending over incest roepen we slachtoffers op om hetgeen ze hebben meegemaakt bespreekbaar te maken bij een professionele instantie. Daarentegen wil ik in deze column daders oproepen om te stoppen met incestueuze vergrijpen en hulp te zoeken. Gandhi heeft gezegd: wees zelf de verandering, die je in de wereld wil zien. Met andere woorden: verander de wereld, begin bij jezelf. Vandaag kan je een steen verleggen voor jezelf en alle anderen die aan jou verbonden zijn door de daden die jij verricht. Besef dat elke handeling van jou tot in den eeuwigheid gevolgen heeft, voor jezelf en voor anderen. Slechte daden zetten een negatieve spiraal in werking. Maar evenzo zet een goede daad, een positieve spiraal in werking. Let op, slechte daden zullen altijd zijn en de werking ervan is in beweging gezet, de vruchten ervan zullen zuur zijn. Maar genoeg goede daden vanaf welk moment dan ook kunnen het draaglijk maken. Ben je een dader? Zoek hulp. Ken je een dader? Confronteer hem ermee. Tot hier mijn preek. Veel succes.

Narsingh Balwantsingh, 21 mei 2008

Delen via: