Integratie? Willen we dat wel?

Draait ons wereld alleen om bankieren en verzekeren (nr. 1 Hindoestaanse opleiding)?

Ja daar komt dat woord weer, I-N-T-E-G-R-A-T-I-E . Hier draait het om in een multiculturele samenleving. Maar even in het kort, wat betekent het ook alweer?

Integratie
 is het proces waarbij verschillende componenten samensmelten tot een geheel. In de sociologie en in de politiek is integratie een veelgebruikte term om de samensmelting van meerdere bevolkingsgroepen in de maatschappij aan te duiden.[Bron: Wikipedia]

Kort gezegd: het samen brengen van verschillende (ethische) culturen. Een belangrijk proces en zeker ook voor onze multiculturele samenleving in Nederland, want je kan zeggen wat je wilt, maar als je een Nederlandse paspoort bezit, heb je de identiteit van een Nederlander.

Wat ik me afvraag is of wij als Surinaamse Hindoestanen eigenlijk wel accepteren dat we nu Nederlanders zijn? Veel Surinaamse Hindoestanen walgen van Nederlanders, sommige vervloeken dit land zelfs. Anderen willen niks te maken hebben over de levensstijl van de ‘bakras.’

Honderd procent Nederlands zijn, gaat ons natuurlijk niet lukken. We hebben ons geloof en onze cultuur. Deze moet natuurlijk voortleven, en zeg eerlijk een avondje doksa op het bord is toch ook lekkerder dan gekookte aardappelen?

Toch vind ik dat wij als Hindoestanen teveel zijn weggekropen van de Nederlandse maatschappij. Zou het niet geweldig zijn als we, net als de Suikerfeest, op Divali vrij konden krijgen? Het is tijd dat we ons op de kaart zetten in de Nederlandse samenleving, en dat hoeft ook weer niet met geweren of jezelf op te blazen. (Want zodra je dat doet heb je alle (media)aandacht op je! (En ja wij Hindoestanen willen natuurlijk geen slechte naam!))

Stimuleer jezelf eens! Er zijn andere en leukere richtingen dan de Hindoestaanse opleiding bankieren en verzekeren! Wij Hindoestanen hebben een bovennatuurlijk talent voor kunst (drama, dans) en vakmanschap (sari’s, kurta’s, sieraden) die ergens verstopt zitten. Laat je zelf zien ook op die gebieden zien, en niet alleen op de masala dansavonden! Als ons ouders ons gevangen houden tegen de Nederlandse samenleving (wat de meeste echt doen!) breek jezelf dan vrij. Laat je zien! Kom op broeders en zusters, wij zijn de nieuwe Hindoestanen, laat de wereld zien dat je dat ook werkelijk ben.

Neo Hindu, 27 februari 2009

Delen via: