Je lichaam is een tempel…?

Hindoestanen in Nederland vallen eigenlijk nooit echt op. Ze zijn prima geïntegreerd in de samenleving, zijn over het algemeen bescheiden van aard en raken zelden in opspraak. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar de teleurstelling was voor mij des te groter toen ik erachter kwam dat Hindoestanen in een bepaald opzicht wel degelijk opvallen, namelijk als het gaat om hart- en vaatziekten.

Uit onderzoeken is gebleken dat Hindoestanen werkelijk koplopers zijn als het gaat om het risico op hart- en vaatziekten. Voor een gedeelte valt dit te verklaren door hun leefwijze (eenzijdig voedingspatroon en geen of weinig beweging), maar voor een gedeelte blijkt het niet van buitenaf te kunnen worden verklaard. Het schijnt dus dat Hindoestanen over een bepaald soort ‘x-factor’ beschikken, waardoor zij sowieso al een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, los van hun leefwijze!

Best oneerlijk als je het zo bekijkt, maar het is nu eenmaal de realiteit. Met dit gegeven in mijn achterhoofd is een bewuste leefwijze voor mij extra van belang. Een grote misvatting, die totdat ik deze uitzending deed ook bij mij heerste, is dat als je jong bent dit allemaal niet van toepassing is. Hart- en vaatziekten, dat is iets waar je na je vijftigste een keer aan zou kunnen denken. Deze zelfde houding zie ik helaas ook bij vele jongeren die ik heb ondervraagd; beweging en sport hebben nauwelijks prioriteit in hun drukke levens en bewust eten is al helemaal een taboe. Als het maar snel en lekker is, lijkt de heersende opvatting te zijn.

Maar een echte eye opener voor mij was toen ik met een diëtist sprak over een meisje dat bij hem in behandeling is voor suikerziekte. Ze is nog maar 16 jaar oud. Vol verbazing vroeg ik de diëtist hoe dit toch mogelijk is op zo een jonge leeftijd. Hij vertelde mij dat het niks met leeftijd heeft te maken maar alles met een slecht eetpatroon. Dit meisje sloeg structureel haar ontbijt over en begon dagelijks pas laat in de middag met haar eerste maaltijd. Het lichaam reageert hier op den duur steeds heftiger op, door middel van allerlei vervelende klachten die invloed hebben op het dagelijkse leven.

Volgens de diëtist kan een echte verandering alleen beginnen bij een mind switch: je moet het echt willen. Al het andere ligt in het verlengde daarvan. De kennis ligt tegenwoordig voor het oprapen. Je kan op talloze manieren aan informatie komen over wat gezonde voeding is en hoe je goed voor je lichaam kan zorgen. Gebrek aan kennis kan het dus niet zijn. Als ik zo om me heen kijk, is het denk ik eerder een gebrek aan wil; we weten het allemaal wel, maar op de een of andere manier wordt er geen hoge urgentie aan het behouden van onze gezondheid toegekend totdat het lichaam een signaal afgeeft en het kwaad vaak al is geschied.

De hindoe filosofie zegt dat je lichaam een tempel is, waarin het goddelijke deeltje, de ziel, is gehuisvest. En het uiteindelijke doel is om je ziel weer terug te voeren naar zijn oorsprong. Dit kan je bereiken door middel van goede karma, dus goede daden. Maar om die goede daden te kunnen verrichten heb je een fit en gezond lichaam nodig. Je zou dus kunnen zeggen dat je lichaam in dienst staat van de ziel. Maar dit maakt het een niet belangrijker dan het ander. Binnen de hindoe filosofie neemt spiritualiteit een vooraanstaande plek in en daarbij gaat het om de ziel en het vinden van innerlijke rust. Maar als je de bovenstaande redenering volgt, kan er dus een even groot belang worden toegekend aan het lichaam.

Of je nou jong of oud bent, er bestaat geen excuus om niet aan je gezondheid te denken. Natuurlijk is het altijd makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik merk bij mezelf dat je vooral opzoek moet gaan naar methoden die vrij gemakkelijk zijn te integreren in je dagelijkse leven. Want alleen dan kan je het ook structureel volhouden. Als ik besluit om vanaf morgen elke dag een uur te gaan hardlopen, weet ik dat ik dat in het gunstigste geval een week ga volhouden. Dus zoek ik iets wat mij dicht aan het hart ligt, zoals dansen. Daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken!

Zo is er voor iedereen wel een methode te bedenken die beweging en goede voeding op een natuurlijke manier in het dagelijkse leven weet in te passen. Het hoeft niets drastisch te zijn en kan zo simpel zijn als het nemen van de trap in plaats van de lift. Maar de voordelen ervan zijn uiteindelijk een leven waard!

 Monique Badloe, 30 mei 2011

Delen via: