Suriname = ontspannen

Een crematie, het bedevaartsoord. Als je op Weg naar Zee bent, kun je natuurlijk de landbouw niet vergeten. We reden naar het huis van mijn phoewa en phoepha. Onderweg stopten we nog even bij een veld van mijn phoepha. Daar waren allemaal peperboompjes. Nu zag ik waar Lalloe (uit Lalloe ki kahani) zich aan had opgehangen. Bechara!

Achterin het veld stond een kokosnootboom. Mijn phoepha liet er een paar kokosnoten voor ons uit slaan. Vervolgens werden ze opengehakt met een katlies. Normaal lust ik geen kokosnootwater, maar deze kokosnoten waren anders. Ze waren geel en ovaal, net als in Indiase films. Het water was lekker zoet en er zat zeker een liter water in. Heerlijk!

Uiteindelijk had ik het water op en bleek ik nog niet klaar te zijn. De kokosnoot werd in tweeën gehakt en daar zat de kokos. Normaal ben ik niet zo dol op kokos, maar dit was jonge kokos en smaakte dus heel anders. Het was een heerlijke lunch.

De volgende dag gingen we wandelen op de Tourtonnelaan. Winkel in, winkel uit, supermarkt in, supermarkt uit. Ik schrok van de prijzen. Alles is hier zoveel goedkoper dan in Nederland! Voor de mensen hier is het natuurlijk duur, maar voor ons is het een prikkie. Als ik mijn zomerkleding hier had gekocht, had het me zeker 10 euro bespaard. Ook de muggenspulletjes zijn hier goedkoper. Maar ja, pech gehad.

De internetcafés zijn hier ook hartstikke goedkoop. In Nederland betaal ik al snel 3 euro voor een half uurtje. Hier betaal ik 4 euro voor 6 uur! Maar ja, ik ben hier natuurlijk niet gekomen om te computeren of internetten. Ik moet juist afkicken. Lekker ontspannen dus!

Dat gebeurde ook. We zijn naar de Palmentuin geweest. Daar hebben we genoten van de rustige omgeving. Tegelijkertijd was ik wel een beetje bang. Laatst is er hier namelijk iemand overleden doordat ‘ie een kokosnoot of boom op zich kreeg. Maar gelukkig gebeurde er niets.

Na de Palmentuin zijn we langs Fort Zeelandia geweest, maar dat was dicht. Dus gingen we door naar de Waterkant. Daar hebben we lekker langs het water gelopen en genoten van het mooie uitzicht. Veel water, met daaromheen allerlei dingen. We zagen ook het restant van het beruchte Duitse schip dat vroeger gekanteld was doordat het te groot was. Leuk om te zien!

Natuurlijk zagen we ook het Onafhankelijkheidsplein met allerlei vlaggen van landen. Uiteraard zat de vlag van India er ook tussen. Dat maakte mijn dag weer helemaal top.

We zijn ook nog even naar de Hermitage Mall geweest. Maar die was niet zo boeiend. Sterker nog: het was er gewoonweg saai! Weinig winkels en ook nog eens duur. Niets voor mij dus!

Ranjita, 3 augustus 2009

Delen via: