Hindoe zijn, wat is dat nu precies? Het Hindoeïsme is een veelomvattend geloof, het is een manier van leven. Maar hier in Nederland heb je een andere manier van leven dan in bijvoorbeeld India of Suriname. Is het in deze Nederlandse samenleving moeilijker om Hindoe te zijn? Chatney.nl gaat op onderzoek uit.
Het Hindoeïsme is een veelomvattend geloof, en jij mag hier op je eigen manier invulling aan geven. Maar het Hindoeïsme kent wel een aantal richtlijnen, zodat je wel de goede richting op gaat. Zo kennen we het begrip ‘dharma. De ‘dharma van de mens is het geheel van plichten en gedragsregels die gelden voor elk individu. De richtlijnen van Dharma geven aan hoe de mens dient te handelen. De richtlijnen zijn eigenlijk universele waarden.
De richtlijnen van Dharma klinken heel erg logisch, maar is het inderdaad zo gemakkelijk om deze na te leven in de dagelijkse praktijk?
Een van de regels is bijvoorbeeld ‘brahmacharya, wat betekent gij zult niet verspillen en zij zult zich beheersen. Maar is dat niet moeilijk om in deze consumptiemaatschappij waarin je telkens verleid wordt tot kopen en steeds meer te kopen om je aan deze richtlijn te houden?
Een andere richtlijn is ‘ahimsa dit betekent dat je geweldloos moet leven en daarom ook vegetarisch zou moeten leven. Maar kan je in deze maatschappij dan wel buiten de deur eten? Of kan je overal alleen maar kiezen uit een broodje kaas?
Iets anders wat hoog aangeschreven staat binnen het Hindoeïsme is duurzaam leven. Een duurzaam leven heeft als uitgangspunt een levenshouding waarin ecologische, economische, en sociale belangen op een evenwichtige manier bij elkaar komen. In de praktijk komt dit neer dat je ervoor kiest om producten te kopen die op een ‘goede (dus milieuvriendelijke methodes, geen kinderarbeid etc.) manier zijn geproduceerd. En dat je respect hebt voor de natuur en voor alles wat leeft in deze wereld. Maar ook dat je geen keuzes of beslissingen maakt die ten koste gaan van andere mensen. Maar hoe werk dit in de praktijk? Want moet je als je carrière niet de strijd aangaan met concurrenten? En kosten de duurzame producten niet extra veel geld?
Kortom is het moeilijk om een goede Hindoe te zijn in deze maatschappij?
In de uitzending praten we met Ganesh Khedoe. Hij probeert wel zoveel mogelijk via de richtlijnen van Dharma te leven en ook duurzaam te leven, hoe richt hij zijn leven in? Ook praten we met een Swami die ons nog even die richtlijnen uitlegt. En we praten ook met Shashi Roopram, hij vindt de richtlijnen van dharma moeilijk uit te voeren in de Nederlandse samenleving.
In deze uitzending worden Sharla Sookha en Original Shadon er ook moe van om altijd een broodje kaas te eten, en zingen zij hier swingend nummer over.
Bekijk hier de promo van de uitzending (30 sec.)
Na de uitzending praten we in Chatney aan Tafel verder met 3 jongeren over dit onderwerp.
Bekijk hier Chatney aan Tafel deel 1 (4.08 min)
Bekijk hier Chatney aan Tafel deel 2 (5.32 min)
Bekijk hier Chatney aan Tafel deel 3 (4.59 min)