Hindoewijzer: Anders eten, meer bewegen

Radio 5:

Iedereen met Zuid Aziatische wortels heeft een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en diabetes. De meeste hindoes in Nederland zijn Hindoestaans en komen (oorspronkelijk) uit die regionen. Iedereen heeft wel iemand in de familie die met genoemde gezondheidsproblemen te maken heeft. Wat kunnen we eraan doen?

Beluister de uitzending hier.

Leefstijl
Het blijkt dat naast de erfelijke factoren, ook de levensstijl van de Hindoestanen niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Er is sprake van eenzijdig, te vet en te zout voedsel. Men eet veel koolhydraten (rijst, aardappel), frituurt en bakt veel en gebruikt veel bouillonblokjes om te kruiden. Daarnaast zijn de meest Hindoestanen weinig geneigd te bewegen en stappen zij vooral graag in  auto in plaats van op de fiets. Op de Hindoestaanse gezondheidsbeurs sprak Sharda Balla met bezoekers over hun levensstijl en met artsen en onderzoekers over de feiten.

Yoga?
Bewegen is, hoewel in opmars, niet populair onder Hindoestanen. Vraag is dan hoe dat komt? Radjesh Ramnewash, gemeenteraadslid voor de PvdA in Den Haag, vertelt dat er verschillende bewegingsprojecten lopen in de gemeente. Vooral kinderen en jongeren worden aangespoord meer te sporten en te bewegen. Yoga zou een mooie manier zijn om ook ouderen aan het bewegen te krijgen, want dat is al bekend in de cultuur. Toch zien we niet veel Hindoestanen aan yoga doen.

Gezondheidssystemen
Ook andere gezondheidssystemen zijn bekend in de hindoetraditie. Denk aan yoga, ayurveda en chakra’s. Chiropractor Jagdewsingh ziet de verbanden tussen de chiropractie en het hindoe gezondheidsdenken. Toch wordt er weinig samengewerkt tussen de disciplines. Hoe kan het dat deze manieren van gezond blijven in de traditie verankerd zitten maar hindoes zelf er niet mee bezig zijn?

Delen via:
comments powered by Disqus