Hindoewijzer: Arya Samaj Nederland in beweging

Radio 5:

"Het nieuwe bestuur van de Arya Samaj Nederland (ASAN) werkt achter de schermen aan een verzoening en aan het sluiten van de gelederen met PRASNE, om zo weer gezamenlijk de gemeenschap te kunnen dienen." Dit zegt de kersverse ASAN- voorzitter Robby Makka, in een kennismakingsgesprek met Hindoewijzer. Ruim een half jaar geleden is een geheel nieuw bestuur bij ASAN aangetreden. Deze heeft een jongere en een -ongebonden-met het- verleden- uitstraling. Het wil toekomstgericht werken aan een groot aantal zaken die uiteraard gebaseerd zijn op het gedachtengoed van Swami Dayanand, de 'founding father' van de Arya Samaj.

Beluister de uitzending hier.

Uit onvrede met het beleid van de koepelorganisatie FAS-NED, de Federatie Arya Samaj Nederland, werd in 2008 PRASNE opgericht als dé nieuwe landelijke organisatie met ruim 15 aangesloten lid organisaties in het hele land. Al veel langer bestaat in Den Haag, de ASAN, die dit jaar het 45-jarig jubileum zal vieren. ASAN heeft vanwege de vestiging in Den Haag een hele grote actieve gemeenschap, maar pretendeert niet landelijk te zijn. Over de gesprekken die nu tussen ASAN en PRASNE gaande zijn  hoort u in Hindoewijzer een interview met Sunil Choenni, nieuw bestuurslid van ASAN en bemiddelaar tussen beide organisaties.

Tenslotte hoort u in Hindoewijzer de jongste pandita in Nederland, Pria Jaipal uit Rotterdam. Zoals bekend heeft alleen de Arya Samaj, ook vrouwen als geestelijke voorganger binnen de gemeenschap. Mevrouw Jaipal is 27 jaar oud, heeft een full-time job als personeelsfunctionaris en maakt elke week ook nog een Bollywood muziekprogramma. En toch staat ze een maal 24 uur klaar voor haar gemeenschap in Rotterdam.

Ruim een derde van de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland behoort tot de Arya Samaj, een liberale stroming binnen het hindoeïsme met als grondslag het gedachtengoed van Swami Dayanand. De overige Hindoestanen behoren tot de Sanatan Dharma, waar meer gehecht wordt aan de historische tradities. Beide stromingen werken in samen in de Hindoeraad, zijn vertegenwoordigd in de Organisatie voor Hindoe Media (OHM) en hebben natuurlijk hun eigen organisaties in Nederland.

Delen via:
comments powered by Disqus