Hindoewijzer: Beleving van het hindoeïsme

Radio 5: 6 december 200816:00 - 17:00

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit zendt OHM een programma uit over de hindoe spirituele traditie, waarin het ervaren van het goddelijke centraal staat. Hoe komen we via de hindoeïstische weg tot deze ervaring?

In het OHM uur van de De Zevende Hemel deze week:
Een reportage van het Indian Festival van verslaggever Indra Toelsie in Paramaribo.
Indian Festival maakt Indiase cultuur toegankelijker Gesprek met Sandew Hira en Amar Soekhlal over de multimediale show Maharani, met als onderwerp de emancipatie van de Hindoestaanse vrouw.
Emancipatie van de Hindoestaanse vrouw binnen de eigen traditie Hoe ziet de hindoe weg naar het ervaren van het goddelijke eruit?

Spiritualiteit
Het hindoeïsme is bij uitstek de religie die erom bekend staat een rijke sprituele traditie te kennen. Van het Krishna bewustzijn tot aan de advaita leer. Van de yogafilosofische weg tot de ayurveda. Van het reciteren van mantra’s tot het zingen van religeuze bhajans. Allemaal zijn hindoewegen met als einddoel het ervaren van het goddelijk bewustzijn.

Ervaringsweg
Het hindoeïsme is wel een ervaringsweg. Er valt moeilijk iets te vertellen over de ervaring die iemand heeft gehad aan anderen die deze ervaring niet hebben gehad. Sommige grote yogi’s hebben dit wel getracht op te schrijven. Zo kennen we het boek Autobiografie van een Yogi en boeken van Sri Aurobindo, Amma en Osho bijvoorbeeld over hun spirituele weg.

Overgave
Ook wordt een zekere mate van inzet en overgave aan het proces veronderstelt. Je stelt je open voor een ervaring die je je leven lang niet meer los zal laten.  Bij de ISKCON bijvoorbeeld wordt discipline en overgave aan Sri Krishna verondersteld.  Het hele leven staat in het teken van liefde voor deze goddelijke manifestatie.

U hoort in dit programma hoe een twee vrouwen tot ervaringen zijn gekomen via de hindoeweg.

Antwoorden op het waarom van het lijden liggen in de Bhagvad Geeta
Hindoeïsme is een ervaring van het hart

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus