Hindoewijzer: De pandit tussen vraag en aanbod

Radio 5: 22 januari 200722:00 - 23:00

Waar men vroeger heel snel de huispandit raadpleegde met religieuze vragen, zijn er nu vele mogelijkheden om daar zelf het een en ander over te lezen. Ook stellen Hindoestanen meer eisen aan de dienst of lezing dan voorheen. Het moet soms korter of eenvoudiger. Hoe gaat de pandit hiermee om?

Een pooja of havan waar maar 15 minuten voor uitgetrokken is, of een huwelijksinzegening waar vader een nieuwe partner heeft die de rituelen zal verrichten.

Of een moeran sanskar waar de ouders niet alle haren weg willen laten scheren. Hoe ga je met dit soort verzoeken om als pandit? De pandit moet dan nadenken over de nieuwe invulling van de rituelen.

Sommige pandits hebben zich al hieraan aangepast. Wil je een kortere versie? Is op verzoek te leveren. Wil je een meditatiesessie vooraf?

Kan inbegrepen worden. Moet het in het Nederlands. Goed, heb ik ook een dienst voor bedacht.

Darshan kijkt naar de manier waarop pandits in 2007 hun werkzaamheden aanpassen aan de vraag van de hindoestaanse gelovige.

Thema: De pandit tussen vraag en aanbod

Pandit Attry: Als Pandit heb je niet het laatste woord
Pandit Ramdhani is bereid praktische, maar ook planningsaanpassingen te maken als het gaat om traditionele rituelen.

Als pandit heb je niet het laatste woord, maar dien je, je in te leven in de wensen van mensen. Bij het werk van de pandit gaat het om de spirituele dienst. Je bent in dienst van die mensen. Dus niet van jezelf omdat je een autoritair figuur bent aldus de pandit.

Echter stelt hij wel grenzen aan aanpassingen. Het geloof is niet zomaar aan te passen voor meer winst. De pandit werkt alleen aan veranderingen mee, waarvan hij denkt dat het nodig is dat deze plaats vinden.

Beluister of download dit item als een MP3 bestand (6.48)
———-

Pandit Varun Mahtabsing: Ik ben de pandit, maar mensen zoeken altijd een eigen uitweg
Pandit Varun praat over de weigering van het uitvoeren van bepaalde rituelen wanneer deze tegen de principes ingaan. Dit omdat het naast gevolgen voor de mensen, ook gevolgen voor de pandit zelf heeft.

Als pandit vindt hij zichzelf niet de regelgever, daarom ook niet degene die veranderingen kan inbrengen. Ook heeft hij het over het spanningsveld tussen geweten en gevoelens, het handhaven van de tradities en het tegemoetkomen van wensen.

Toch is hij niet bang voor de stempel van conservatisme die mensen hem kunnen opdrukken vanwege zijn traditionele gedachtegang.

Beluister of download dit item als een MP3 bestand (7.47)
———-

Pandita Rewti: Als ik het er niet mee eens ben, dan doe ik er gewoon niet aan mee Pandita Rewti spreekt over haar ervaringen waarbij zij weigerde een moeran uit te voeren, wat echter wel werd uitgevoerd door de mensen zelf.

Ze geeft aan dat zij bepaalde rituelen niet kan uitvoeren als dit in conflict met het geloof komt.

Het aanpassen van rituelen doet zij alleen daar waar de aanpassingen kunnen plaats vinden zonder dat de rituelen de kracht verliezen.

Beluister of download dit item als een MP3 bestand (5.30)


 

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus