Hindoewijzer: De plek van de Veda’s in het hindoeïsme (deel 1)

21 mei 201116:00 - 17:00

De Veda's, de eeuwenoude heilige geschriften van India vormen de basis van de hindoefilosofie, wetenschap en geneeskunde. Ook vandaag de dag blijkt deze kennis nog relevant en toepasbaar.

vedas.gifOorsprong
De 4 Veda’s vormen de basis voor de Oepanishaden, de uitleg achter de Veda’s, en de Indiase filosofie. Ze bestaan uit teksten of mantra’s over de goden, over spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze. De vroegste Veda’s dateren uit 1500 voor Christus. De 4 Veda’s, De Rg-Ved, Sama-Ved, Yayur-Ved en Atharva-Ved zijn geschreven in Vedisch Sanskrit en worden niet aan een mens toegeschreven. Naast deze 4 Veda’s worden ook de Ayur-Ved over gezondheid, Gandharva-Ved over muziek en Sthapatya-Ved over de principes van de bouwkunst, gekend.

kush_20ashram.jpgVoor iedereen
In dit programma een gesprek met Veda-kenner Coos Visser, ook wel bekend als Narada Kush. Hij bestudeerde tientallen jaren de Vedische wijsheid en schreef er een boek over: De Veda’s, voor iedereen! Narada Kush legt uit dat de Veda’s van alle tijden zijn. Kush:”Wij zijn geen mensen die alleen bestaan uit een lichaam en gedachtes. In wezen zijn we hele spirituele zielen. Je kunt lezen over het hogere Zelf, waar iedere menselijke ziel mee is verbonden.”

vedas1.gifKlanken
Ook wordt in de Zevende Hemel ingegaan op de klanken die in de Vedische mantra’s te horen zijn. Het Sanskrit van de Veda’s heeft niet alleen inhoudelijk betekenis, maar ook de klank heeft in zijn vibratie betekenis voor de toehoorder. De Veda’s kennen dan ook een heel groot gebied van praktische toepassingen. Zoals in de muziek, yoga, ayurveda en architectuur.

Laat je inspireren door de wijsheid van deze bijzondere geschriften!

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus