In deze Hindoewijzer praten we over de functie van rituelen. Veel hindoes hebben allerlei rituelen om dichterbij God te komen. Vol devotie oftewel bhakti bidden zij voor allerlei beelden van het Goddelijke. Soms met vuuroffers, of met het zingen van bhajans. Door sommige mensen wordt er nog weleens neerbuigend gekeken naar rituelen.
Het zou alleen maar ballast zijn op weg naar geestelijke verlichting. Maar bhakti is binnen het hindoeïsme een serieuze spirituele stroming die door miljoenen mensen vol hartstocht wordt beleefd. In dit programma vragen we mensen naar hun beleving van rituelen en proberen we er achter te komen op welke manier devotie een spirituele houding is.
In elke cultuur komen rituelen voor. Vooral bij belangrijke fasen in het leven zoals geboorte, de overgang naar volwassenheid, huwelijk, religieuze en sociale verbintenissen en de dood. Maar ook als een persoon een nieuwe weg wil gaan en opnieuw wil beginnen. Rituelen zijn kortom voor mensen belangrijk. Het vertrouwde karakter van het ritueel is van belang, zowel voor een individuele persoon, die zich erdoor op zijn of haar gemak voelt, als voor een samenleving, waarbinnen de gedeelde rituelen een bindmiddel tussen de personen zijn. In deze Hindoewijzer zoomen we in op rituelen die men thuis en in de mandir ( tempel ) doet.
We vragen ons af welke functie rituelen hebben voor hindoes in Nederland? Zijn de rituelen in de loop der jaren veranderd? Of wordt bijvoorbeeld een puja nog steeds op dezelfde wijze uitgevoerd als honderd jaar geleden?