Hindoewijzer: Divali, festival van licht, geluk en vreugde

Radio 5:

Divali of Dipawali is het feest van het licht en wordt met groot enthousiasme gevierd door alle hindoes over de gehele wereld. Het is een van de belangrijkste en kleurrijkste hindoefeesten en de viering duurt vijf dagen. Het begint op de dertiende dag van de donkere helft van de hindoemaand Aswina en gaat door tot de nieuwe maan van de maand Kartika. Opvallend is dat verschillende gebeurtenissen die met Divali in verband worden gebracht zich op Amavasya of omstreeks de dag van Nieuwe Maan voordoen. Dat verklaart dat het ontsteken van lichtjes een wezenlijk onderdeel van Divali is geworden. Dit heeft er zeker toe bijgedragen dat het Divali-feest met grote luister wordt gevierd: in huis, op het erf, in de bomen of op het water, overal worden de lichtjes ontstoken.

Beluister de uitzending hier

Iedereen wenst elkaar Subh Divali. Zowel buitenshuis als ook in de huiselijke sfeer wordt het Divali-feest gevierd. Naast diensten in de Mandir, worden in huis enkele plechtigheden door de vrouw des huizes verricht, meestal bestaande uit Puja, Havan en Aarti. Opdat haar hele gezin geluk en voorspoed deelachtig kan worden, verjaagt de huisvrouw de armoede uit haar woning met de woorden: “Laat Lakshmi Shri binnentreden en de armoede wegvluchten”.

De viering
Na de ceremonie worden de lichten aangestoken en krijgen huisgenoten en vrienden lekkernijen aangeboden. Zo wordt het Feest der Lichten op geestdriftige wijze door de hele gemeenschap gevierd. Ze is met recht het feest van de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van de waarheid op de onwaarheid en van de wijsheid op de onwetendheid. Dit feest spreekt iedereen aan, omdat in ieder mens een diepe behoefte aanwezig is om krachten der duisternis te overwinnen en die door het Licht te vervangen.

De kern van het huidige Divali-feest is de Mahalaksmi Puja, de verering van de godin Mahalaksmi, de gemalin van Heer Vishnu aan de vooravond van Nieuwe Maan. Zij is de personificatie van licht en geluk, het symbool van de toegewijde huisvrouw. In Nederland vieren Hindoes ook uitbundig Divali. Deze geschiedt op verschillende manieren. Op zo’n dag zoeken familieleden en vrienden elkaar op en wensen elkaar dan veel geluk toe (Subh Divali). Ook worden er altijd lekkernijen klaargemaakt, altijd is dit zoetigs. Voorafgaand aan de dag van Divali wordt het festival ingeluid met verschillende activiteiten, in de Mandirs, in feestzalen en zelfs in openbare plekken. OHM Radio bezocht enkele activiteiten en maakte een verslag.

Delen via:
comments powered by Disqus