In de Hindoestaanse gemeenschap kiest men nog steeds het liefst voor een partner uit de eigen cultuur. Kinderen denken dat hun ouders een andere cultuur of religie niet zullen accepteren. Hoe waar is dit?
Gesloten gemeenschap
Vroeger waren jonge Hindoestanen bang gevoelens te krijgen voor jongens of meisjes uit een andere cultuur, of erger, een andere religie. De angst om verstoten te worden uit de familie, of de relatie radicaal te moeten afbreken waren reeëel aanwezig. Maar ook nu nog zeggen sommigen dat hun ouders een andere cultuur of religieuze overtuiging niet zullen accepteren. Bovendien ‘vallen zij niet op mensen met een andere achtergrond’.Familie
Hindoestanen stellen net als Nederlanders van Turkse of Marokkaanse afkomst meer eisen aan hun toekomstige partner in vergelijking met autochtone Nederlanders. Zo vinden zij naast liefde en aantrekkingskracht het ook erg belangrijk dat zij goed binnen de familie van de partner passen en andersom. Je gaat een relatie niet alleen met de persoon aan, maar ook met de familie.
Verschuivingen
Opvallend is dat onderzoekers van het rapport ‘Partnerkeuze, relaties en seksualiteit in een multiculturele samenleving – Verschillen in kennis, attitudes en gedrag tussen Turkse,Marokkaanse, Hindoestaanse en Nederlandse jongeren, verrast waren door de uitkomst. Men bleek namelijk vrijer te zijn in de partnerkeuze dan aanvankelijk gedacht. Wel kwam naar voren dat juist Hindoestanen zich het minst vrij voelden van deze vier groepen. Én dat de grenzen schuivende zijn.
Luister naar verschillende generaties Hindoestanen over hun opvattingen van kiezen voor een partner binnen de eigen cultureel-religieuze groep.