Het hele huishouden, koken, kinderen grootbrengen en ook nog een baan hebben. Jarenlang deden vrouwen dat als vanzelfsprekend allemaal alleen. Tegenwoordig streeft men ernaar de taken tussen partners eerlijker te verdelen. Sommige Hindoestaanse mannen hebben hierin een inhaalslag te maken. Hoe denken hindoemannen en -vrouwen hierover?
Samen groeien
Vaak zien we dat vrouwen zich niet langer prettig voelen in de traditionele rolpatronen en mannen moeite hebben om voor zichzelf een eigen rol in die ontwikkeling te vinden. Zij hebben in de opvoeding veelal niet meegekregen om ook een aandeel te hebben in het huishouden. Volgens Tjandrika Rangoe, maatschappelijk werker, en Anita Nanhoe die onderzoek deed onder Hindoestanen, zien mannen het huishouden primair als taak van de vrouw. Zij zien het als het helpen van hun vrouw als zij iets hierin op zich nemen.
Uit elkaar
Veel stellen groeien uit elkaar als de vrouw niet (langer) bereid is alles alleen te doen en van haar man verwacht dat zij de taken verdelen. Een Hindoestaanse vrouw is helaas gescheiden van haar man omdat hij onder invloed van zijn zussen niet zijn eigen beslissingen durfde te nemen. Hij is, vindt zij, nooit een zelfstandig individu geworden. Zijn zussen bepaalden zelfs zijn kledingkeuze en verwachtten van de vrouw voor hem zorgde als voor een kind. Zijn eten en kleding diende zij klaar te leggen en voor te zorgen. Zij vond dat wel ver gaan, maar voldeed plichtsgetrouw aan de wens. Op een dag vertrok haar man naar het buitenland, en zij heeft nooit meer iets van hem gehoord.
Homoseksualiteit
Radjesh Madari wist al vroeg dat hij op mannen viel. Helaas heeft zijn familie, waaronder zijn 7 broers, hem hierom laten vallen. Hij ziet het als vorm van emancipatie dat hij nu eindelijk zichzelf kan zijn. Helaas wel zonder enige vorm van contact met zijn familieleden. Hij ziet dat mannen in Hindoestaanse families fysiek geweld gebruiken bij homoseksuelen, en de vrouwen in de familie naarstig op zoek gaan naar hulp en genezing van hun homoseksuele kind bij pandits en anderen.
Boeddha
Naast de uitgebreide aandacht voor mannenemancipatie in Hindoewijzer, staan we ook stil bij de viering van de geboortedag van Boeddha op 24 mei. We praten over Boeddha met Sharda Somer die hindoe is, maar zich ook aangetrokken voelt tot het Boeddhisme. Zij vertelt hoe dat samen gaat.