Hindoewijzer: Het geheim van het sterven

Radio 5:

‘Sterven is niet iets afschuwwekkends dat je moet zien te ontlopen, dat je zo lang mogelijk moet zien uit te stellen, maar veeleer iets waar je dag in dag uit mee leeft.

Daaruit ontstaat een zeldzaam gevoel van oneindigheid,’ schreef Krishnamurti in zijn laatste dagboek.

In deze voorlaatste uitzending van Hindoewijzer een gesprek met hindoe-geestelijk verzorger Shanta Bhikharie. Stervensbegeleiding komt steeds meer in het centrum van de belangstelling te staan, maar er valt – ook binnen het hindoeïsme – nog veel te leren, volgens mw Bhikharie.

“Tot het recht op een menselijk leven behoort het recht op een mense­lijke dood. Wie niet sterven kan, kan ook niet leven; wie niet leven kan, kan ook niet sterven. Het recht om te sterven is de laatste consequentie van het recht om te leven.”

De mysticus Kahlil Gibran laat ons weten dat we onze kijk op leven en dood kunnen veranderen: ‘En hij zei: Je zou iets willen weten over het doodsgeheim. Maar hoe zul je het vinden, tenzij je het zoekt in ‘t hart des levens? Indien je de geest van de dood aanschouwen wilt, open dan wijd je hart voor het lichaam des levens.”

“Want leven en dood zijn één, zoals de rivier en de zee één zijn. In de diepte van je verwachtingen en je ver­langens ligt je zwijgende kennis van het hierna­maals; en als zaden, dromend onder de sneeuw, droomt je hart van de lente. Verlaat je op deze dromen, want daarin gaat de poort naar de eeuwigheid schuil.”

 

Hindoewijzer

Zaterdag 19 december 2015,  19.30 – 20.00 uur op Radio 5

 

Delen via:
comments powered by Disqus