Hindoewijzer: Hindoestaanse immigratiedag

Radio 5: 4 juni 201116:00 - 17:00

Op 5 mei 1873 zetten de eerste contractarbeiders uit Brits- Indië voet aan wal op Surinaamse bodem. Elk jaar wordt deze gebeurtenis, die het markeringspunt is van de geschiedenis van de Surinaamse en Nederlandse Hindoestanen, herdacht. Hoe is de Hindoestaanse cultuur veranderd in de loop der tijd?

koelie_depot.gifGeschiedenis
Toen in de Nederlandse kolonie Suriname een tekort aan arbeidskrachten voor werk op de suikerrietplantages dreigde, werden mensen uit Brits-Indië naar Suriname verscheept. Zij zouden het werk overnemen dat voorheen door de slaven werd gedaan. Deze laatsten weigerden het werk nog langer te doen nadat de slavernij was afgeschaft in 1863. Op basis van een contract reisden Hindostanen in ongeveer drie maanden af naar Zuid Amerika. Een voor hen onbekende bestemming. 

babba.jpgReligie
De contractarbeiders waren voor een groot deel hindoe, een kleiner deel was moslim. In Suriname kwamen zij in contact met de christelijke zendelingen die missiewerk verrichtten. Sommigen gingen over op het nieuwe geloof. Ook al omdat het onderwijs veelal door christenen werd verzorgd. Op een Hindoestaanse bijeenkomst van de Evangelische Broedergemeente in Den Haag werd een boek over de geschiedenis van de Hindoestaanse christenen gepresenteerd. Schrijver en uitgever Dew Baboeram schetst de geschiedenis van het christendom in Suriname. Ook vertelt Prakash Kandhai hoe de relatie tussen Hindoestaanse hindoes en christenen in Suriname verliep. Er was niet in alle gevallen sprake van een gevoel van saamhorigheid.

biere.jpgWat behouden, wat loslaten..?
Iedere migratie brengt met zich mee dat zaken, overtuigingen, tradities en gewoontes verloren raken. Een nieuwe omgeving beïnvloedt ook het denken, gewoontes en dagelijks leven van de Hindoestanen. Een dubbele migratie, zoals die van de Nederlandse Hindoestanen, maakt dat de groep zelf moet zoeken naar wat zij vinden dat behouden zou moeten blijven. Met pandit Ramdhani praten we over het proces van vasthouden en loslaten. Ook schetst pandit Biere (foto) de ontwikkeling van de Arya Samaaj, een hindoe hervormingsbeweging die ook in Suriname goed vertegenwoordigd was en is, in Nederland.

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus