In deze Hindoewijzer aandacht voor het tienjarig bestaan van het Hindoe Studenten Forum Nederland. Een studentenvereniging die de Hindoe-dharma als uitgangspunt heeft. Daarnaast gaan we op bezoek in Amsterdam waar de hindoe-stichting Shri Sanatan Dharm zich inzet voor het lot van de koe. Zij willen het dier beschermen.
Heilige Koe
De koe is nu al eeuwenlang een heilig dier in de hindoetraditie. Als onderdeel van de natuur wordt de koe geïdentificeerd met Ahimsa, dat betekent de afwezigheid van de wil om te doden. De koe is ook het symbool van moederschap en naastenliefde. De waarde van de koe kwam in vroeger tijden vooral tot uiting tijdens hongersnoden. Vooral kinderen hielden zich vaak in leven door het drinken van melk. De Koe wordt dan ook gezien als de Moeder van alle wezens. Er is dan ook bijna geen hindoe te vinden die koeienvlees eet, uit respect voor dit dier. In ons land wordt de koe vooral in de bio-industrie massaal geslacht en gegeten. De hindoe-stichting Shri Sanatan Dharm wil hier niet langer passief naar kijken. Met het project “Respect voor de Koe” willen zij zich inspannen om koeien te beschermen. We spreken daarnaast in deze uitzending ook met dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Zij zet zich al jaren in voor hoe wij in Nederland om gaan met ‘consumptiedieren.’ Wat kan Wakker Dier betekenen voor de koe en kunnen zij de handen in één slaan met de Hindoe-stichting om zo krachtiger voor de koe op te komen?
HSFN
Ontgroeningen en grote bierfeesten, daar denk je aan bij studentenverenigingen. Maar de hindoestudentenvereniging HSFN doet daar naar eigen zeggen niet aan. Deze week vierden zij in Den Haag hun tienjarig bestaan. De vereniging heeft een bijzonder karakter, want zij promoten vegetarisme en non-alcoholisme. In november 2001 is HSFN opgericht om de samenhang onder de Hindoe-studenten in Nederland te vergroten, om hen te vertegenwoordigen op regionaal, landelijk en internationaal niveau, en om amuserende en informerende activiteiten te organiseren. Al na een paar jaar was HSFN een succesvolle studentenorganisatie en is dat met honderden leden nog steeds. De HSFN is duidelijk over haar missie: “Vooral in deze multiculturele samenleving is het belangrijk dat iedereen zijn plekje vindt, zo ook de Hindoe-studenten.” Het tienjarig jubileum werd gevierd met ranja, cola en taart. Verslaggever Koen Bugter was bij het 10-jarig jubileum om te zien of de jonge hindoestanen inderdaad zo’n brave club zijn gebleven.