Hindoewijzer: Is yoga meer dan rekken en strekken?

Radio 5:

Veertig jaar geleden keek men je waarschijnlijk vreemd aan wanneer je vertelde dat je aan yoga deed. Tegenwoordig lijkt iedereen op 'yoga te zitten', van de bakker tot de advocaat en van de huisvrouw tot de minister. Voor de gemiddelde yogabeoefenaar is yoga veelal conditietraining, sport of gymnastiek waardoor men zich prettig en ontspannen voelt. Maar of men ook weet wat yoga werkelijk inhoudt? Letterlijk betekent yoga 'eenwording', maar eenheid waarmee? Met de huidige populariteit van yoga is het interessant om er achter te komen wat yoga werkelijk kan beteken en welke diepe wijsheid er te vinden in in de traditie van de yoga.

Beluister de uitzending hier

In dit programma spreken we met yogadocent Willem Meijer, die onder meer onderricht kreeg van Swami Veda Bharatie, een spirituele meester uit het Himalaya-gebergte. (Zie foto) Willem Meijer geeft met andere leraren namens het Himalaya Yoga Meditatie Instituut Nederland allerlei cursussen in de yogafilosofie. Lessen die verder gaan dan alleen maar de gebruikelijke gymnastische oefeningen. Meijer is zich daar zeer van bewust: “Yoga is een ervaringswetenschap die lichaam, adem, geest en ziel verbind en harmoniseert en uiteindelijk verenigd met het universum, het is zowel praktisch als theoretisch”.

Samen met Meijer onderzoeken we wat yoga werkelijk is. Van leerlingen horen we hoe zij tegen yoga aankijken en wat het voor hen betekent in het dagelijkse leven. Daarnaast kunt u als luisteraar in onze uitzending meedoen met een meditatie, zodat u kunt ervaren dat yoga meer is, dan alleen maar rekken en strekken.

Neem een voorproefje op deze uitzending

Delen via:
comments powered by Disqus