Hindoewijzer: Vastentijd

Radio 5: 12 maart 201116:00 - 17:00

Soms niet eten, soms minder eten en soms alleen bepaalde soorten voedsel eten. Net als alle wereldreligies kent ook het hindoeïsme perioden van vasten. Deze hebben altijd een religieuze bedoeling. Luister naar de hindoe manier van vasten.

2005092900670301.gifWaarom vasten? 
Na de carnaval begint in de katholieke traditie een periode van 40 dagen vasten. In deze periode leven de mensen heel sober, eten geen dierlijke producten en verder wordt alleen het hoogstnoodzakelijke gegeten. Na het vasten kan men als schoon, rein mens de paastijd beginnen. In de islam is de Ramadan de periode waarin gevast wordt. Er wordt niets gegeten of gedronken tussen de dageraad en zonsondergang. Het vasten dient om discipline, uithoudingsvermogen, zelfbeheersing en respect ten aanzien van de medemens en de schepper aan te leren en vast te houden. Hindoes vasten soms op gezette dagen van de week, of tijdens religieuze feest- of gedenkdagen. Maar er bestaan natuurlijk ook redenen om te vasten die niet religieus zijn ingegeven. Om gezondheidsredenen is het soms goed om bepaalde voedingssoorten te mijden of bewuster te eten. En het kan een sterk pressiemiddel zijn om een standpunt duidelijk te maken.

india2007_1225207080_diwalli_puja.gifZuiver voedel
Het hindoe vasten heeft altijd een religieus/ spiritueel doel, of religieuze oorsprong. Sommigen zijn dagelijks met één of andere vorm van vasten bezig en anderen alleen tijdens een bepaalde periode. Maar voor de meesten is het een vorm van zuiveren van lichaam en ziel. Immers, voeding zorgt in het hindoedenken voor meer dan energie voor het lichaam alleen. Voedingstoffen die we tot ons nemen kunnen zuiver (satvisch) of minder zuiver zijn. Zuiver voedsel kan de spirituele groei bevorderen of ondersteunen, niet-zuiver voedsel verwijderd ons van dit doel. Vegetarisch eten kan al als vorm van vasten worden opgevat. Zo gezien zijn veel hindoes hun hele leven bezig met vasten. In dit programma hoort u Nederlandse hindoes voor wie het vasten deel uitmaakt van de religieuze leven. 

Sangeeta(1).gifSpirituele groei
In India is het onder hindoes zeer gebruikelijk om te vasten. Jong en oud, voor allen is het veelal een vanzelfsprekendheid. Zo vertelt Sangeeta (foto) dat zij met volle maan alleen fruit eet en slechts 1 keer per dag een ‘zuivere’ maaltijd gebruikt. En met de nacht van Shiva eet en drinkt zij zelfs 24 uur niets! Dit alles omdat het goed is voor de voorspoed van de familie, voor haar gezondheid en voor het verkrijgen van (spirituele) rijkdom. Ook kun je in India meedoen aan een week strikt vasten in de ashram van Shri Anandamayi. Dit om de spirituele groei te bevorderen en de geest te helpen focussen hierop, zo vertellen de heer Bannerjee en Dr. Mukhopadyay.

Luister vandaag om meer te weten over de hindoemanier van het vasten!

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus