Hindoewijzer: Wat eten we met de feestdagen?

Radio 5: 3 december 201117:00 - 18:00

Met de feestdagen eten we met zijn allen de meest exquise gerechten. Vlees en vleesproducten horen onlosmakelijk bij de kerstviering. In Amerika staat de zelf gebraden kalkoen symbool voor de feestvreugde. In de hindoetraditie zijn vlees, vis en eieren geen vanzelfsprekendheid. Vanuit de ahimsagedachte (geweldloosheid), kent de keuken juist uitgebreide vegetarische menu's. Wat eten hindoes de komende feestdagen?

kalkoen.jpgVegetariërs
Ook in onze moderne Westerse samenleving hebben we te maken met een steeds grotere groeiende groep vleesminderaars. De beweegredenen hiervoor zijn divers. Voor sommigen speelt het milieuaspect een grote rol, anderen trekken zich het lot van dieren aan of eten geen dierlijke producten uit religieuze overtuiging. Juist met de feestdagen, waar vlees eten de norm lijkt, moeten mensen bewuste keuzes maken: wel of geen vlees? 

foto2(32).JPGNiet alle hindoes eten vegetarisch
We spreken Didi Dewpria die verbonden is aan de hindoeorganisatie de Brahmarishi Mission. Met haar bestuderen we verschillende hindoegeschriften om de motivatie van vegetarisch leven te achterhalen. Daarnaast een gesprek met de Surinaams Hindoestaanse Prakash. Hij heeft gewoontes meegekregen die niet een vegetarisch leven voorstaan, hoewel hij wel hindoe is. Hoe gaat hij om met deze tegenstrijdigheid?

foto1(27).JPGGewoonste zaak van de wereld
In Nederland is er een groeiende groep niet-hindoes die vegetariër zijn. Deze groep mensen hebben dit niet meegekregen vanuit hun religieuze achtergrond, maar dragen tal van redenen aan zoals smaak, het milieu of een moreel standpunt met betrekking tot dierenleed. Floris de Graaf, directeur van de Nederlandse Vegetariër Bond, vertelt hoe de Westerse motivatie zich verhoudt met die van het hindoeïsme. De Graaf: ‘Ik ben mijn hele leven al vegetariër, zo ben ik opgegroeid. Vegetarisch eten is de gewoonste zaak van de wereld.’

Delen via:
Bekijk of luister het fragment
comments powered by Disqus