In het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart staan we stil bij de positie van de Hindoestaanse vrouw in Nederland.
Liever een jongen dan een meisje
Eeuwenlang was binnen Hindoestaanse kringen een jongen meer gewenst dan een meisje. Meisjes zetten immers de familienaam niet voort, ze kosten een bruidsschat en zijn ‘paraya dhan’, iemand anders rijkdom. Na het huwelijk trokken zij van oudsher bij de schoonfamilie in om daar onderdeel van een nieuwe familie te worden. Ouders deden in alle opzichten afstand van hun dochters. Gelukkig zijn die tijden gekeerd.
RolpatronenIn Nederland zijn veel Hindoestaanse vrouwen ambitieus en zelfstandig. Toch lopen zij nog steeds tegen eeuwenoude rolpatronen op. Een huwelijk is een van de voorwaarden van een geslaagde Hindoestaanse vrouw. Daarnaast wordt van haar verwacht dat zij het gezin draaiende houdt en de huishoudelijke taken op zich neemt. Al heeft zij, net als haar partner, ook een baan. Een man hoort, in de ogen van sommige Hindoestanen, verzorgd te worden door zijn vrouw. Gisela Mohanlal (Hindoestaanse juriste en deelgemeenteraadslid voor het CDA in Rottterdam), die lange tijd heeft geparticipeerd in de Nederlandse Emancipatieraad, vindt dat Hindoestaanse vrouwen zelf de emancipatie van andere Hindoestaanse vrouwen in de weg staan. In dit programma vertelt zij hierover.
Mannen als beschermer van vrouwenMede door deze verwachtingspatronen kunnen niet alle Hindoestaanse vrouwen het leven lijden dat zij écht zouden willen. Helaas komen ook huiselijk geweld, onderdrukking of beperking van de persoonlijke vrijheid nog steeds voor onder Hindoestaanse vrouwen. Zijn vrouwen zo afhankelijk van mannen? Sherita Thakoerdat (Hindoestaanse opbouwwerker en vrijwilliger bij een Hindoestaanse stichting) vindt van niet. Luister naar haar standpunt.
Hoe zien Hindoestaanse vrouwen hun positie in Nederland? Op welke beperkende culturele factoren stuiten zij? En hoe gaan zij daarmee om? In de studio praten Sheela Vyas (Hindoestaanse antropologe afkomstig uit Oeganda), Sandhia Oediet- Doebe (Hindoestaanse advocate gespecialiseerd in Vreemdelingenrecht en Echtscheidingszaken) en Oetra Gopal (Hindoestaanse lijsttrekker voor Groen Links in Hoogezand-Sappemeer) over hun eigen emancipatieproces.