Hindoewijzer: Zomerportretten: Oetra Gopal

Radio 5:

In de maanden juli en augustus zendt Hindoewijzer een reeks portretten uit van Hindoestaanse mannen en vrouwen die zich in hun leven en werk verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving als geheel en voor de Hindoestaanse gemeenschap in het bijzonder. In Hindoewijzer brengen we aan de hand van hun levensverhaal en loopbaan in beeld wat hen beweegt, hoe ze gekomen zijn tot wie ze nu zijn en op welke manier hun Hindoestaanse achtergrond hierbij een rol heeft gespeeld.

Oetra Gopal: ‘Vrouwen hebben heel veel kracht’. 

Beluister de volledige uitzending hier.

Extra luistermateriaal:

Oetra Gopal geeft haar visie op het ‘Wat zullen mensen denken’ idee onder Hindoestanen:


Heleen Visser, voorzitter van GroenLinks in Hoogezand, over Oetra Gopal als wethouder:

Uitgehuwelijkt

Oetra Gopal kwam op jonge leeftijd vanuit het warme Suriname naar de koude winter van het hoge Noorden van Nederland. Daar groeide ze zeer beschermd op, met een moeder die de verantwoordelijkheid van opgroeiende kinderen op zich voelde drukken. Als de kinderen, vooral de dochters, getrouwd het huis uit zijn heeft een Hindoestaanse ouder zijn plichten volbracht, zo dacht zij. Oetra werd dus tegen haar wens in aan de man gebracht.

Ambities
Eenmaal in het huwelijk hoopte zij de vrijheid te krijgen die zij in het ouderlijk huis niet kon claimen. Ze wilde graag iets worden in de Nederlandse maatschappij. Met grote volharding stortte zij zich op haar studies en carrière, ondanks het feit dat zij hier verder niet in gesteund werd door haar omgeving. Het beeld van een getrouwde Hindoestaanse vrouw was nog erg traditioneel. Toch heeft zij het nu tot wethouder voor Groen Links in Hoogezand geschopt.

Kracht
Maar haar Hindoestaanse achtergrond was niet alleen een belemmering. De Hindoestaanse normen en waarden en haar hindoe-overtuiging hebben haar ook gesterkt in haar ambities. De godin Durga bijvoorbeeld is in haar strijdbare gedaante een groot voorbeeld voor Oetra. Zij laat zien dat vrouwen veel kracht hebben en een eigen plek mogen claimen. ‘Ik kan niet altijd alleen maar doen wat andere mensen willen. Dat wat ik zelf wil zal altijd naar boven komen’.

Delen via:
comments powered by Disqus